Πως να φτιάξετε πυραμίδες, κύβους, σφαίρες και απλές φόρμες με πηλό

Αρχίζοντας να δουλεύουμε τον πήλο από απλές φόρμες θα δείτε πόσο εύκολος είναι και στο πλάσιμο και στην εφαρμογή. Προτείνω να φτιάξουμε για αρχή έναν απλό κύβο, μία πυραμίδα με τετράγωνη βάση και μία σφαίρα.

Επειδή όλα αυτά είναι πολύ εύκολα θα βάλουμε ένα μικρό περιορισμό για να έχετε και κάτι να σκεφτείτε και επειδή μετά την κατασκευή όλων των σχημάτων θα κάνουμε μιά σύνθεση με τα σχήματα.

1)Ο κύβος θα έχει πλεύρες 5χ5

2)Η πυραμίδα θα έχει τετράγωνη βάση 5χ5 και οι πλευρές τις θα είναι ίσες και όλες μέχρι την μύτη της πυραμίδας θα είναι 7 εκατοστά

3)Η σφαίρα θα έχει διάμετρο 5 πόντους ακτίνα δηλαδή 2,5 πόντους

Θα ρωτήσετε εύλογα πώς θα τα μετρήσουμε όλα αυτά;

Για τον κύβο θα μετρήσετε την γραμμή με υποδεκάμετρο

Για την πυραμίδα ,θα κάνετε το ίδιο,μετράμε και αφαιρούμε πηλό με το χέρι μας αν είναι μεγαλύτερη η πλευρά

Για τη σφαίρα υπάρχουν δύο τρόποι.Ο ένας να φτιάξεται μισή σφαίρα την φορά να μετρήσετε με υποδεκάμετρο στα 5 εκατοστά διάμετρο και να κολλήσετε τα κομμάτια και ο άλλος να βάλετε την σφαίρα σας πάνω απ τον κύβο που ξέρετε ότι είναι μετρημένος 5χ5 εκατοστά.Αν δεν είναι μεγαλύτερη,αν δεν εξέχει δηλαδή του κύβου είμαστε εντάξει.

καλή επιτυχία

Μία τελευταία σημείωση.Η κόλλα για τις ενώσεις κομμάτι πηλού με πηλό είναι ο ίδιος ο πηλός αλλά αριωμένος με νερό.Να είναι δηλαδή ο πηλός συγκόλλησης αραιός και νερουλός.Για το σκοπό αυτό βάλτε ένα κομμάτι πηλού σε ένα μπωλάκι και βάλτε μέσα νερό τόσο όσο να γίνει μια αραιή μάζα, μια λάσπη δηλαδή. Από εκεί θα βουτάτε με το χέρι σας όταν θέλετε να κολλήσετε ένα καινούργιο κομμάτι πηλού πάνω σε ένα που ήδη δουλεύετε.

Και κάτι ακόμα. Όταν θέλετε να κάνετε λείο το κομμάτι που δουλεύετε και ο πηλός κολλάει στα χέρια σας βουτήχτε τα χέρια σας σε λίγο νερό. Θα δουλευτεί αμέσως καλύτερα.