Τι είναι η αρμονική ισορροπία χρωμάτων

Δύο ή περισσοτερα χρώματα είναι αρμονικά όταν, αναμιγκνυόμενα μεταξύ τους, μας δίνουν ένα ουδέτερο γκρίζο.Όλες οι άλλες χρωματικές συνθέσεις,που με την μίξη τους δεν δίνουν γκρίζο, έχουν εξπρεσσιονιστικό ή δυσαρμονικό χαρακτήρα.
Αλλά δεν είναι μονο η θέση των χρωμάτων μεταξύ τους αλλά και η καθαρότητα και η ανοιχτοχρωμία τους έχουν μεγάλη σημασία.Η βασική άρχη της αρμονίας πηγάζει από το νόμο των συμπληρωματικών τον επιβαλλόμενο από την φυσιολογία.Για να βρούμε όλες τις δυνατές αρμονίες πρέπει να αναζητήσουμε κάθε δυνατή τάξη μέσα σε χρωματικά σχήματα.
Όσο πιο απλή είναι η τάξη τόσο πιο σαφής ή αυτονόητη είναι η αρμονία.

Δυό τέτιους ίσης αξίας χρωματικούς κύκλους(χρωματα ισης φωτεινότητας ή ίσης σκοτεινότητας)και τα τρίγωνα με τους ίσους χρωματικούς τόνους(αυτοί ειναι αναμείξεις ένος χρώματος με άσπρο ή μαύρο.
Αυτες οι αναμείξεις λέγονται τονικές.
Από τους ίσης αξίας κύκλους προκύπτουν αρμονίες με διαφορετικους χρωματικούς τόνους,τα τρίγωνα δίνουν χρωματικές αρμονίες του ίδιου τόνου.
Θα δείξουμε μερικές εικόνες που δείχνουν τις αρμονικες σχέσεις όχι μονο των τριών βασικών χρωμάτων αλλά και των συμπληρωματικών.

Στο μάθημα βασικά-συμπληρωματικά χρωματα δείξαμε την αναλογία,αρμονία των βασικών χρωμάτωνΕδώ θα προσπαθήσουμε να δείξουμε την αρμονία βασικών και συμπληρωματικών.

Επιλέγω δύο βασικά ,κόκκινο και κίτρινο
συμπληρωματικά θα είναι το του κόκκινου(πράσινο) και το του μπλε(μωβ).
Για να δούμε θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε τετραμερή αρμονία με τέσσερα χρώματα;
Παρατήρηση στους δύο πίνακες με τα τετράγωνα.

Φαίνονται ίδια αλλά υπάρχουν διαφορές.

Ποιό σας αρέσει περισσοτερο?Σε ποιό κυλάνε πιο καλά τα χρώματα?
Δοκιμάστε να το ζωγραφίσετε.Φαίνεται εύκολο αλλά δεν είναι.Θα μάθετε π'αρα πολλά απο αυτό.