είδη ζωγραφικής, υλικά ζωγραφικής

Εδώ υπάρχουν όλα τα είδη ζώγραφικής καθώς και τα υλικά που θα χρειαστούμε για να ξεκινήσουμε τους πίνακές μας ή τα έργα μας. Θέλω να ζωγραφίσω! Αλλά δεν ξέρω από πού να αρχίσω! Τι πρέπει να έχω για να φτιάξω ένα σχέδιο; Μπορώ και σε ένα τραπέζι αντί να χρησιμοποιήσω καβαλέτο; Τι μπλόκ να πάρω; Τι τελάρο; Τι μπογιές; Και πώς να ξεκινήσω το σχέδιο με μολύβι; Αυτό το χαρτί που πήρα είναι τραχύ και δεν φαίνονται ωραίες οι γραμμές! Την άλλη φορά θα πάρω παστέλ μπογιές, ο γιός μου τα καταφέρνει πολύ καλά με αυτές! Πως να τις ζητήσω όμως;
Ειλικρινά σας λέω και εγώ ζαλίστηκα απ όλα αυτα τα ερωτήματα. Το σίγουρο είναι μετά απ όλα αυτά να αναβάλουμε για άλλη μέρα τη ζωγραφική μας. Λίγο η ντροπή , λίγο η άγνοια, λίγο οι δουλειές, κάθε τόσο το αναβάλουμε και το όνειρο μένει όνειρο.

Όλα θα λυθούν εδώ και τώρα.


ΜΟΛΥΒΙ ΚΑΙ ΧΑΡΤΙ

Αν θέλουμε να πειραματιστούμε με μολύβι πρώτα και χαρτί πριν περάσουμε στο χρώμα τα πράγματα είναι πολύ απλά.
Ένα μαλακό μολύβι ή και δύο είναι αρκετά για αρχή.Τα βρίσκετε σε όλα τα βιβλιοπωλεία της γειτονιά μας. Πείτε του ένα μολύβι νουμερο 4 και ένα νούμερο 6. Μπορεί να είναι μαύρο ή πράσινο, δεν έχει καμμιά σημασία η μάρκα. Δοκιμάστε το σε ένα λείο χαρτάκι εκεί επί τόπου και αν η γραμμή του είναι σκληρή ζητήστε ένα άλλο πιο μαλακό. Μην ντραπείτε να το κάνετε αυτό, όλοι το κάνουμε εκτός και αν το έχετε ξαναδοκιμάσει σε σχέδιο το μολύβι και το ξέρετε.

Ζητείστε επίσης μιά γόμα. Γιά εμένα η καλύτερη γόμα είναι η γόμα κάρβουνου που θα την βρείτε σε δύο ποιότητες. Μία μαλακή σαν πλαστελίνη και την άλλη πιό σκληρή. Πάρτε και τις δύο θα σας χρειαστούν. Το χρώμα της γόμας είναι γαλάζιο σκούρο.

Ζητείστε επίσης ένα κοπίδι.Θα σας χρειαστεί να ξύσετε το μολύβι σας με μεγαλύτερη μύτη απ ότι δίνει η ξύστρα. Αν νομίζετε ότι θα κοπείτε πάρτε μια ξύστρα,το ίδιο είναι, ότι ξύστρα θέλετε εσείς.

Το χαρτί για μολύβι πρέπει να είναι πάντα λείο, χωρίς πόρους. Περάστε το χέρι σας από πάνω του. Αν γλυστράει μας κάνει. Αυτό το επιλέγουμε έτσι, γιατί στο λείο χαρτί το μολύβι γλυστράει ανεμπόδιστα και οι γραμμές μας θα μένουν εκεί που θέλουμε εμείς. Αν πάρουμε πχ χαρτί ακουαρέλας που είναι πιό παχύ και με κόκκο για να ρουφάει το χρώμα των νεροχρωμάτων οι γραμμές μας δεν θα είναι όπως εμείς τις θέλουμε. Δεν έχει καμμία σημασία η μάρκα του χαρτιού. Υπάρχουν και μπλόκς με ψιλά χαρτάκια και πολλές σελίδες που είναι οικονομικά και κάνουν θαυμάσια γιά ζωγραφική με μολύβι.

Αυτά είναι όλα και όλα που σας χρειάζονται για αρχή
 

ΠΕΝΑΚΙ ΚΑΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟ

Εδώ θέλουμε επί πλέον ένα πενάκι σχεδίου και μία βάση γιά το πενάκι μας. Μήν ξεχάσετε να το ζητήσετε γιατί θα γυρίσετε σπίτι και δεν θα ξέρετε που να βάλετε το πενάκι σας γιά να ζωγραφίσετε. Χρειάζεστε επίσης και ένα μαύρο μελάνι σε βαζάκι συνήθως μαύρο.

Βουτάμε το πενάκι στο μελάνι και κάθε φορά που τελειώνει το μελάνι του ξανακάνουμε το  ίδιο. Μήν βάζετε μελάνι σε ένα πχ πιατάκι γιατί αν το αφήσουμε θα ξεραθει, αλλά το πιό σημαντικό, μπορεί να λερώσει τα πάντα και δεν βγαίνει ειδικά από τα ρούχα εύκολα.

Το χαρτί είναι το ίδιο, λείο και γιαλιστερό.

Το κάρβουνο αντίθετα θέλει χαρτί με πόρους και αύλακες για να κρατάει το κάρβουνο.

Ζητήστε χαρτί γιά κάρβουνο γιά να δείτε πως είναι και αν σας φανεί ακριβό πάρτε ένα χαρτί κανσόν που χρησιμοποιούν τα παιδιά μας στό σχολείο. Μιά χαρά θα κάνει την δουλειά του.

Πάμε στο χρώμα
 

ΛΑΔΟΜΠΟΓΙΕΣ

Για να ζωγραφίσουμε με λαδομπογιές πρέπει να ξέρουμε αρκετά πράγματα πριν για τις άλλες μπογιές και τον τρόπο να τις χειριζόμαστε μέσα στη ζωγραφική μας.

Θέλουμε τελάρο έτοιμο ή να το φτιάξουμε μόνοι μας και προετοιμασία μουσαμά. Κάπου εδώ μέσα λέω τον τρόπο αλλά η γνώμη μου είναι να μην μπερδευτείτε απ την αρχή με τόσα πολλά είδη για ένα είδος ζωγραφικής, την ελαιογραφία.

Θέλει πολλά πινέλα,σπάτουλες, νέφτι, λάδια, λινέλαια, βαζάκια γία όλα αυτά, ακριβές μπογιές, γκέσσο, αστα να πάνε!!!!!!!!

Και γιατί να το κάνουμε αφού υπάρχουν και τα ακριλικά;

Οι νερομπογιές;

Τα γκουάζ; που είναι νερομπογιές πιο συμπηκνωμένες σε σωληνάρια και κοστίζουν και φτηνότερα;

Και τι θα λέγατε γιά τα παστέλ ,ξηρά ή λαδοπαστέλ ,που ζωγραφίζουν σε φτηνό χαρτί ακουαρέλας ή χαρτί κανσόν ή ακόμα και σε ένα χαρτόνι απλό αλλά απ την πίσω μεριά του ,όχι απ την γιαλιστερή.

Υπάρχουν ακόμα και οι ξυλομπογιές πού κάνουν θαυμάσια πράγματα σε χαρτί.

 

ΝΕΡΟΜΠΟΓΙΕΣ

Λέγοντας νερομπογιές εννοούμε όσες μπογιές διαλύονται σε νερό.Αυτές μπορεί να είναι πλακάκια νεροχρωμάτων, γκουάς σε σωληνάρια, ακριλικά.

Ότι και να διαλέξετε δουλεύονται εύκολα, στεγνώνουν γρήγορα και δεν λερώνουν ούτε μυρίζουν όπως τα λαδοχρώματα και διαλύονται με νερό.

Ειδικά τα ακριλικά έχουν κάπως και την υφή του λαδιού,είναι καλυπτικά και αν κάνουμε και κάποιο λάθος δεν πειράζει όταν περάσει καινούργιο χρώμα από πάνω θα το καλύψουν.

Τα γκουαζ πάλι έχουν την πιότητα των πλακιδίων και δουλεύονται και σαν υδατογραφικά χρώματα,δηλαδη με πολύ νερό και διαφάνειες αλλά και σαν καλυπτικά. Αυτά συνήθως τα χρησιμοποιούμε σε χαρτια αρκετά αποροφητικά όπως τα χαρτιά της ακουαρέλλας αλλά μπορούμε και σε χαρτόνια ή χαρτί λαδοχρωμάτων.Διαλέγετε και παίρνετε!

 Υπάρχουν πάντα και οι κιμωλίες

Με τον όρο κιμωλία λέω τα μαλακά παστέλ που τα βρίσκουμε παντού ακόμα και σε βιβλιοπωλεία.



ΠΑΣΤΕΛ
Μαλακά παστέλ ή κιμωλίες (όχι αυτές που γράφουν στον πίνακα οι δάσκαλοι) και λαδοπαστέλ που φτιάχνονται από λαδοχρώματα και παπαρουνέλαιο.

Τα μαλακά παστέλ είναι πολύ καλά για πάσης φύσεως αποτυπώσεις πάντα όμως σε χαρτί με πόρους για να κολλάνε , όχι γιαλυστερο χαρτί.

Τα βρίσκετε πάντου. Αν όμως θέλετε πιό μεγάλη γκάμμα χρωματική καλό θα είναι να πάτε σε καταστήματα με είδη ζωγραφικής.Διαλέγοντας τα παστέλ μην κάνετε οικονομία στις αποχρώσεις, είναι τα μόνα χρώματα που δεν ανακατεύονται μεταξύ του απ ευθείας αλλά πάνω στο χαρτί και όχι σε μεγάλο βαθμό.

Τέλος αν στο σπίτι σας δεν έχετε τίποτα απ όλα αυτά υπάρχουν πάντα και οι ξυλομπογιές των παιδιών ή οι μαρκαδόροι


ΞΥΛΟΜΠΟΓΙΕΣ

Πάντα υπάρχει ένα κουτί ξυλομπογιές κάπου. Αν είναι πολύ σκληρα τα χρωματιστά μολύβια(ξυλομπογιές) υπάρχουν και τα μαλακά μολύβια στα καταστήματα ειδών ζωγραφικής. Μερικά από αυτά έχουν και την ένδειξη νεροχρώματα με ένα πινέλο κάπου στο ξύλο τους επάνω. Αυτά άν περάσεις λίγο νερό πάνω στο σχέδιο σου συμπεριφέρονται σαν νερομπογιές. ακόμα υπάρχουν τα μολύβια με μύτη παστέλ που είναι πολύ εύχρηστα και αξιόπιστα.

ΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Αυτά τα χρώματα που βάφουμε τους τοίχους των σπιτιών μας είναι πολύ φτηνά και πολύ καλά για να ξεκινήσετε να ζωγραφίζετε.Βαφουν παντού,στεγνώνουν γρήγορα,δεν μας νοιάζει αν χαλάσει ένας πίνακάς μας και δεν κλαίμε τα λεφτα που δώσαμε για τις μπογιές.Κάτι ακόμα για τα πλαστικά χρ'ωματα των τοίχων. Βγαίνουν σε 7 ή 8 αποχρώσεις που είναι αρκετές για να κάνεις τα πάντα και σε όλα τα χρώματα και σε όλους τους τόνους. Ευκαιρία είναι να μάθουμε να ανακατεύουμε έτσι τα χρώματα που να βρίσκουμε την απόχρωση που εμείς επιθυμούμε και όχι να την αγοράζουμε έτοιμη.

Θα σας δείξω έργα δικά μου με πλαστικά του εμπορίου. Τα έχω φτιάξει εδώ και κάμποσα χρόνια και δεν έχουν αλλοιωθεί καθόλου.

Ένα από αυτά είναι και οι ιππότες στη φωτογραφία του τίτλου αυτού του άρθρου που είναι ζωγραφισμένο σε δερματίνη και με πλαστικό χρώμα τοίχων. Είναι οροφή αυτοκινήτου.Το αυτοκίνητο χάλασε ή ζωγραφιά επέζησε και ζει ακόμα έχοντας διανύσει 10 με 12 χρόνια ζωής.