Ζωγραφίζω με Μολύβι και χαρτί

Ξαναγυρίζουμε στο αγαπημένο μας μολύβι για πολλούς λόγους.Ένας είναι πρακτικός. Στοιχίζει ελάχιστα , μεταφέρεται πανεύκολα και δίνει αριστουργήματα.
Ο άλλος λόγος είναι συναισθηματικός. Τα πρώτα μας σχέδια τα φτιάξαμε με μολύβι. 
Όλοι , μα όλοι , φτιάξαμε ένα σχέδιο με τετραγωνάκια όταν τηλεφωνούσαμε ασυνείδητα που μας άρεσε μετά και το κρατήσαμε.
Να δούμε λοιπόν πώς από τα ασυνείδητα σχέδια θα περάσουμε σε συνειδητά και πώς θα δημιουργήσουμε χρώματα με μολύβι.
Ας ασχοληθούμε με μια νεκρά φύση που μπορούμε εύκολα να βάλουμε απεναντί μας , σε κάποιο τραπέζι μας, και να την ζωγραφίσουμε όποτε έχουμε κάποια ώρα ελεύθερη.


Το πρώτο που θα προσέξουμε είναι τα αντικείμενα της σύνθεσής μας να μην αλλοιώνονται μέσα στο χρόνο.
Να μην επιλέξουμε ένα φρούτο ή ένα λουλούδι που θα μαραθεί μέσα στο χρόνο της ζωγραφική μας.
Επιλέξτε με βάση  το χρόνο που θα αφήσετε το θέμα σας στο τραπέζι της ζωγραφικής σας.
Ένα μπουκάλι, μιά άσπρη πετσέτα, ένα βάζο είναι ιδανικά αντικείμενα πρός ζωγραφική.

Για να κάνετε ατμόσφαιρα στο θέμα σας, βάλτε από πίσω ένα χαρτόνι ή ένα ύφασμα προσέχοντας τα χρώματα του υφάσματός σας να ταιριάζουν με τα χρώματα του κυρίως θέματός σας ώστε να το αναδεικνύει. Ξαναδείτε τα άρθρα χρωματολογίας που έχουμε στη σελίδα μας. Θα σας βοηθήσουν πάρα πολύ στις επιλογές σας.
 

Επιλέξτε το κατάλληλο χαρτί που ταιριάζει με το μολύβι σας.Ένα χαρτί ακουαρέλας δεν κάνει καλή δουλειά με το μολύβι που έχετε επιλέξει  για την ζωγραφική του θέματός σας.Προτιμείστε  χαρτιά χωρίς κόκκο.
Ζωγραφίστε βάζοντας το χαρτί σας απέναντι στο θέμα σας και το χαρτί σας πάνω σε μιά πινακίδα λεία γιατί όταν θα αρχίσετε να ζωγραφίζετε , ότι ανωμαλία θα έχει η πινακίδα σας θα βγαίνει στο χαρτί σας.
 

Μην βιάστείτε να το τελειώσετε.Υπάρχει άφθονος χρόνος και η επιμονή σας θα σας ανταμείψει. Ο στόχος είναι να παρατηρείσετε και να εκπαιδεύσετε την ματιά σας.
 

Το σκυλάκι στο πρώτο σχέδιο είναι εκ του φυσικού σε ένα χαρτί γιαλυστερό με μολύβι Β2.

 Το κοριτσάκι στο διπλανό σχέδιο είναι έργο μαθητή και φίλου της σελίδας μας και είναι από φωτογραφία.
 

Ας επανέλθουμε στο "θέμα" μας.
Το φώς είναι πολύ σημαντικό και επειδή αλλάζει ακόμα και μέσα σε ένα κλειστό χώρο, καλό θα ήταν να βάλουμε ένα πορτατίφ σταθερά να φωτίζει το "θέμα " μας , ώστε να μην χάνουμε τις σκιές και τα φώτα όσο καιρό θα το ζωγραφίζουμε.
 

Η σύνθεση:
Η συνθεσή σας θα μπορεί να είναι όποια θέλετε. Σαν κανόνα όμως σκεφτείτε την σύνθεση πυραμίδα ή την σύνθεση σε επίπεδα που θα τα δημιουργήσετε με τα αντικείμενα που θα επιλέξετε.

 

Μιά σύνθεση οριζόντια που την σπάει ευχάριστα το πορτοκαλί ύφασμα που δημιουργεί μια ωραία πλάγια, είναι μιά ιδέα πως μπορείτε να "στήσετε" μια ωραία νεκρά φύση.
 

Ένα μισοτελειωμένο σχέδιο του Ορέστη, που τόσο ωραία και προσεκτικά τοποθέτησε το "θέμα" του και μου το έστειλε πρίν τελειώσει για κάποιες απορίες που είχε ως αναφορά την σύνθεση.