μολύβι και κάρβουνο ζωγραφικής

Το μολύβι είναι ένα εύχρηστο υλικό που μεταφέρεται εύκολα, δεν κοστίζει σχεδόν τίποτα και μας δίνει θαυμάσια έργα ζωγραφικής. Είναι  απαραίτητο σε κάθε ζωγράφο. Με αυτό και ένα απλό χαρτί μπορούμε να κάνουμε  γρήγορα σκίτσα παντού, σε καφετέριες ,στο δρόμο, στις παραλίες. Να κάνουμε τοπία, νεκρά φύση, προσχέδια, πρόσωπα, ανθρώπινα σώματα, τα πάντα!

Εδώ θα σας μιλήσω για τις ποιότητες των μολυβιών.

Υπάρχουν μολύβια σκληρά (H), μεσαία(HB), και μαλακά (Β)

Τα τελευταία, μας ενδιαφέρουν περισσότερο. Τα Β αρχίζουν απο Β, Β1, Β2, Β3, Β4, Β5, Β6, Β7, Β8.

Έχουν μια μεγάλη γκάμμα χρωματικού τόνου και χρησιμοποιούνται σε συνδιασμό μεταξύ τους για σχέδιο με μολύβι.

Ένας προτεινόμενος συνδιασμός είναι το Β4, Β6, Β8.

Το Β8 δίνει βαθείς τόνους σκούρου χρώματος, το Β4 ανοιχτότερους.

Μια σημειωσούλα. Κόψτε ένα σκληρό γιαλόχαρτο πχ 200, και κολλήστε το σε ένα μικρό κομμάτι κόντρα πλακέ με κόλλα.

Θα σας χρειαστεί να ξύσετε το μολύβι σας, τριβοντας το επάνω του για να του δώσετε την κατάλληλη μύτη, κάθε φορά που ζωγραφίζετε. Υπάρχουν και έτοιμες, στο εμπόριο, ξύστρες τέτοιου είδους αλλά πάντα πρωτεύει η χαρά της δημιουργίας, σωστά;

Κάρβουνο σε στικς

Το κάρβουνο είναι ένα υλικό που χρησιμοποιήθηκε ευρέως για ζωγραφική απ τα αρχαία ακόμα χρόνια. Οι ζωγραφιές των σπηλαίων έχουν γίνει με αυτό το υλικό είτε χρησιμοποιώντας το, οι πρώτοι ζωγράφοι, σαν μολύβι χαράσσοντας γραμμές είτε σαν καλύπτικό ξύνοντάς το και φυσώντας την σκόνη του για να δημιουργηθεί ένα περίγραμμα πάνω από το έργο τους. Δείτε τα δάκτυλα που έχουν βρέθει και τα άλογα σε διάφορα σπήλαια.

Εμείς τα έχουμε λειάνει και τα έχουμε κάνει μπαστουνάκια ή μολύβια αλλά πάντα μένουν κάρβουνα. Θέλοντας να ζωγραφίσουμε λοιπόν με ένα τέτοιο υλικό, το πρώτο που θα προσέξουμε είναι να βρούμε καλά μπαστουνάκια κάρβουνου, όχι πολύ μεγάλα γιατί σπάνε εύκολα, αλλά ούτε και πολύ παχιά γιατί θα χάνουμε πολύ κάρβουνο ξυνοντάς το για να κάνουμε  "μύτη". Μην πετάτε τα ξύσματα, θα σας χρειαστούν ίσως στις σκιές ή σε γεμίσματα των σχεδίων σας.

Με δύο τρόπους δουλεύουμε το κάρβουνο.

  1. Απλώνοντας το τριμμένο κάρβουνο, όπως κάναμε όταν είμαστε μικροί με τις ξυλομπογιές στο σχολείο που τις ξύναμε και φτιάχναμε με ένα μπαμπακάκι τους χάρτες της Γεωγραφίας μας
  2. Ζωγραφίζοντας όπως και το μολύβι, με γραμμές, βγάζοντας τους όγκους, με το φως την ημισκιά και τη σκιά.
  3. Με μεικτή τεχνική και των δύο παρά πάνω

Το χαρτί που θα χρειαστείτε πρέπει να το διαλέξετε με πόρους, το είπαμε ήδη.

Έχω ένα δείγμα χαρτιού εδώ,όσο μπορεί να φανεί απ την οθόνη του υπολογιστή μας για να έχετε μιά ιδέα.

Κατά τα άλλα η δουλειά και οι δοκιμές θα ανεβάσουν το έργο σας με κάρβουνο. Είναι σαν τους μουσικόύς!  Όλοι 7 νότες έχουν, άλλοι γράφουν, συνθέτουν αριστουργήματα και άλλοι, όπως εγώ πχ τις βάζω στη σειρά, τις ανακατεύω λίγο, τις επαναλαμβάνω αλλά στο τέλος βγαίνει μια κακοφωνία.

Πρέπει λέτε να προσπαθήσω περισσότερο; Μάλλον!!!!!!!!