Πως ζωγραφίζουμε με ξυλομπογιές

Οι ξυλομπογιές που όλοι μας λίγο πολύ χρησιμοποιήσαμε στη παιδική μας ηλικία για τα πρώτα μας δειλά σχολικά ζωγραφικά δημιουργήματα ζουν ακόμα στη καρδιά μας και δημιουργούν  πάντα. Καιρός είναι να δούμε και τις δυνατότητές τους και πόσα μπορούν να μας προσφέρουν. Οι δυνατότητες είναι πολλές και μια και έχω ασχοληθεί αρκετά θα ήθελα να σας τις απαριθμίσω και να σας βοηθήσω με ένα τόσο απλό εικαστικό μέσο να δημιουργήσουμε ολοκληρωμένα έργα.

Υπάρχουν τριών ειδών ξυλομπογιές.

  • Αυτές που έχουν μια σκληρής ποιότητας άνθρακα και μοιάζουν με μολύβια γραφής.  
  • Οι άλλες που μοιάζουν με παστελομπογιές. Είναι ποιό μεγάλα μολύβια στο μέγεθος τους και η ποιότητα τους ταιριάζει πιό πολυ με τα παστέλ.
  • Τέλος υπάρχουν στην αγορά και οι ξυλομπογιές που με λίγο νερό αραιώνονται και μπορεί κανείς να ζωγραφίσει ακουαρέλα.  Τις ξεχωρίζουμε  από τις άλλες  απο ένα πινελάκι που έχουν πάνω στο ξύλο τους.

Οι σκληρές μπογιές ζωγραφίζουν περισσότερο σε γιαλιστερά χαρτιά και γενικά  σε χαρτιά που δεν έχουν κόκκο, όπως ακριβώς ζωγραφίζουμε και με ένα πενάκι ζωγραφικής ή ένα μολύβι. Προσπαθούμε δηλαδή να ενσωματώσουμε τα χρώματα περνώντας όριζόντια και κάθετα και χιαστή τις επιφάνειες για να πυκνώσουμε το χρώμα στην επιφάνεια που ζωγραφίζουμε. Επειδή δεν ανακατεύονται μεταξύ τους όπως τα λάδια ή τα νεροχρώματα στη παλέτα μας θυμώμαστε από την χρωματολογία όλα εκείνα περί χρωμάτων και λειτουργούμε αναλόγως.

Σαν παράδειγμα σαν φέρνω το κίνημα του πουαντιγισμού και την εντύπωση που προκαλεί το ένα χρώμα δίπλα στο  άλλο. Κόκκινο και μπλέ  κοντά κοντά θα μας δώσουν την εντύπωση του μώβ. Κάπως έτσι  θα  λειτουργήσουμε και έδω με αυτές τις ξυλομπογιές. 

Κάτι ακόμα σημαντικό που έχω για τις ξυλομπογιές αυτές είναι ότι όσο περισσότερα μολύβια έχετε και διαφορετικές αποχρώσεις τόσο πιό πειστικό και πλούσια χρωματισμένο θα είναι το έργο σας.

Τέλος  είναι ένα μέσο που μεταφέρετε εύκολα και είναι ιδανικό για σκίτσα στην ύπαιθρο χώρα.  Θα θυμάστε μετά πολύ καλύτερα τα χρώματα του τοπίου ή ότι άλλο θέλετε να ζωγραφίσετε στο χώρο σας.

Το πορταίτο του κοριτσιού ζωγραφίστηκε με ξηρές ξυλομπογιές.

Το δεύτερο είδος ξυλομπογιάς είναι οι μαλακές ξυλομπογιές που μοιάζουν λίγο με τα μολύβια Β8 και με τα ξηρά  παστέλ για αυτό καμμιά φορά τα λέμε και παστελομόλυβα.

Αυτές δίνουν τα καλύτερα έργα που μπορούν να σταθούν ακόμα και δίπλα σε ελαιογραφίες και σε έργα με ακριλικά.

Με αυτά θα ασχοληθούμε κυρίως αναλύοντας τους τρόπους που μπορούμε να ζωγραφίσουμε με αυτά από νεκρά φύση έως θαλασσογραφίες και γυμνά ανθρώπινα σώματα.

Σας εκθέτω τέτοια έργα και θα πούμε όλα όσα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε και εσείς το δικό σας με αυτό το μέσο έκφρασης.

Μια γυναίκα η Ροζάλμπα Καριέρα πρώτη ασχολήθηκε με τα παστέλ σαν ολοκληρωμένα έργα ζωγραφικής. Όλοι οι ζωγράφοι έφτιαχναν προσχέδια με  μολυβοπαστέλ αλλά λίγοι είδαν τις απέραντες δυνατότητές τους. Η Ροζάλμπα ήταν η πρώτη.

Αφού είπαμε για τα παστελομόλυβα ας περάσουμε στην επιφάνεια εργασίας. Που μπορούμε να ζωγραφίσουμε  με αυτό το υλικό; Επειδή μοιάζουν με τα μαλακά παστέλ καλύτερο μέρος από τα χαρτιά με κόκκο δεν υπάρχει. Μπορούμε να ζωγραφίσουμε και σε πολύ  καλά επεξεργασμένο ύφασμα όπως οι καμβάδες για αγιογραφία. Πάντα επιλέγουμε το χαρτί ή το καμβά ανάλογα με το θέμα μας, την γράμμη ζωγραφική μας, τις λεπτομέριες που θέλουμε να αποδώσουμε ή την μανιέρα μας.

Θα χρειαστούμε επίσης και μια γόμα κάρβουνου, μια καλή ξύστρα, μερικά καθαρά πανιά χωρίς χνούδι, και ένα κουτί αρκετά μεγάλο για να αποθηκεύουμε τις μπογιές μας γιατί άμα πέσουν κάτω σπάνε από μέσα τα χρωματατιστά μπαστουνάκια και ξύνουμε μετά και όλο σπάει η μύτη του μολυβιού μας.

Πολύ σημαντικό είναι  και το χρώμα του χαρτιού μας. Μερικές φορές το να επιλέξουμε το κατάλληλο χρώμα στο χαρτί μας ανάλογα με το θέμα μας δίνει  έμφαση στη ζωγραφική μας.

 

 

Ένα πρώτο δείγμα από παστελομόλυβα, ένα πορταίτο, που θα  κρατηθεί σε τόνους γκρίζου. Θα μιλήσουμε  για τα παστελομόλυβα σε ενότητες μικρών μαθημάτων και θα εξηγήσω πώς να ξεκινήσετε να ζωγραφίζετε με αυτά τα μολύβια  με σχεδιάκια από την αρχή του έργου έως την τελική του μορφή. Τα μικρά αυτά μαθήματα θα περιλαμβάνουν με αρχικό  μας μέσον τα παστελομόλυβα, την νεκρά φύση, το πορταίτο, τις θαλασσογραφίες τα τοπία, το γυμνό, και ακόμα και μεικτές τεχνικές, όπως κολλάζ με συμπλήρωμα τα παστελομόλυβα. Έτσι στο τέλος να μπορείτε να ζωγραφίζετε τα πάντα με αυτά τα μολύβια.