Πως ζωγραφίζουμε την μύτη ενός προσώπου

Η μύτη είναι το ενδιάμεσο κόσμημα του προσώπου μας.Πολύ εύκολη όταν την βλέπουμε αλλά δύσκολη όταν θέλουμε να την τοποθετήσουμε στο σωστό σημείο του προσώπου που ζωγραφίζουμε. Ψυχαιμία! Όλα θα πάνε καλά αρκεί να την παρατηρήσουμε μόνη της και να βρούμε τα μυστικά της.
Η μύτη ,όπως ξέρετε, έχει και αυτή το κοκκάλινο σκελετό της και όπως δεν μπορούμε να ζωγραφίσουμε τα γιαλία μας χωρίς τον κοκκάλινο σκελετό τους έτσι δεν γίνεται να ζωγραφίσουμε και την μύτη μας χωρίς το απαραίτητο κοκκαλάκι της.
Αναζητήστε λοιπόν τον εσωτερικό σκελετό και ζωγραφίστε τον. Μετά ντύστε τον με δέρμα και σάρκα και η μύτη θα φαντάζει ήδη καλύτερη.Παρατηρήστε τα ρουθούνια που έχουν έκφραση και χαρακτήρα. Θα βοηθήσει και αυτό πολύ.
Τέλος παρατηρήστε προσεκτικά τις διαφορετικές θέσεις της μύτης. Έτσι όπως κινείται μαζί με ολόκληρο το πρόσωπο παίρνει και αυτή τις ανάλογες στάσεις.
Ζωγραφίστε την σε κάθε πιθανή παραλλαγή και σε κάθε πιθανο μέγεθος και σχήμα.
Μετά θα την τοποθετήσετε στο πρόσωπο.
Παρατηρήστε επίσης το πως πέφτει το φώς πάνω στην μύτη και τις σκιές που δίνει στο πρόσωπο.
Οι Έλληνες στα αγάλματά τους έφτιαξαν την μύτη ίσια γιατί το φως "έγραφε" καλύτερα πάνω στο πρόσωπο του θεού ή της θεάς.
Το άγαλμα του θεού έπρεπε να ήταν τέλειο όταν το έβλεπε ο θνητός και να προκαλέί δέος, για αυτό  η ίσια μύτη ήταν ότι καλύτερο για το φώς που έδινε στο άγαλμα και για την σκιά που έπεφτε στο πρόσωπο του θεού.

Το βιντεάκι που επέλεξα είναι φτιαγμένο στον υπολογιστή αλλά επειδή κινείται σε αργό ρυθμό η δημιουργία της μύτης ,νομίζω πως είναι το πιό κατάλληλο για παρατήρηση.
Αυτή η μύτη είναι σε στάση τριών τετάρτων που είναι η πιό πολύπλοκη και η πιό κοινή στα πορταίτα και ελπίζω να σας βοηθήσει να καταλάβετε ότι δεν είναι και τόσο δύσκολο να την φτάξετε.
Καλή επιτυχία , εύχομαι.