Σκίτσα ζωγραφικής με μολύβι

Σκίτσα, σκίτσα σκίτσα. Γρήγορα σκίτσα στην παραλία , στον περίπατο, στα καφέ. Σας φαίνεται αδύνατο:
Δοκιμάστε να ζωγραφίσετε  με αυτόν τον τρόπο και θα ανακαλύψετε μετά απο λίγο καιρό ότι και η ζωγραφική σας θα έχει σαφώς βελτιωθεί.
Ενα μολύβι, μια γόμα και ένα μπλοκ όχι και πολύ μεγάλο είναι αρκετά για αυτού του είδους το σπορ.

Πως να αρχίσετε
Βρείτε το θέμα σας και παρατηρήστε το καλά πρώτα.
Τραβήξτε στο χαρτί σας μια γραμμή κάθετη και μια οριζόντιας χωρίζοντας με αυτό το τρόπο σε τέσσερα ίσα μέρη.

Τραβήξτε νοερά ή με απαλές γραμμές τα εξωτερικά όρια του θέματός. Με αυτό το τρόπο λέτε ότι το θέμα σας δεν θα βγεί απ τα περιθώρια που βάλατε στο χάρτι σας ακόμα και αν αυτό το τελευταίο είναι πιο μεγάλο από το θέμα σας και την τοποθέτησή του. Αυτό το κάνουμε γιατί πάρα πολλές φορές παρασυρόμαστε και φτιάχνουμε μεγαλύτερα απ ότι πρέπει κομμάτια του θέματος μας με αποτέλεσμα στο τέλος να μην χωράει όλο στο χαρτί μας. Και αν είναι τοπίο μικρό το κακό. Αν είναι όμως σώμα και ξαφνικά δεν χωράει να βάλετε πχ το κεφάλι ή κάποιο πόδι ή χέρι: Πολύ σημαντικό λοιπόν τα όρια.

Δείτε ξανά το θέμα σας. Ζωγραφίστε απο τις εξωτερικές μεγάλες γραμμές (φόρμες) του θέματος.Πχ. αν βλέπετε μια κυρία που κάθεται με τα βόνατα μαζεμένα στην κοιλιά της έχει μια χαρακτηριστική καμπύλη στην ράχη της, αρχίστε απο εκεί.

Γενικά ζωγραφίζεται το θέμα απο εξω πρός τα μέσα.
Μην βίαζεστε να βάλετε λεπτομέριες. Αυτές δεν χρειάζονται καθόλου στα γρήγορα σκίτσα και μας αποσπούν την προσοχή.Για να μην σας αποσπούν οι λεπτομέρειες μισοκλείστε τα μάτια σας. Δείτε τις μεγάλες φόρμες.

Αν όλα αυτά έχουν επιτευχθεί και το σχέδιο προχωρεί και το μοντέλο σας ακόμα κρατάει την στάση του, τότε προχωρείστε και σε λεπτομέριες και σε φωτοσκιάσεις.
Εύχομαι να  βρείτε το γρήγορα σκίτσο από ζωντανά μοντέλα ένα επικοιδομητικό παιχνιδι.
Ελπίζω να σας έδωσα άλλη μια ιδέα.

Περιμένω τα έργα όσων το τολμήσουν στην Gallery.