Φυτά σε γυάλα terrarium

Φυτά μέσα σε γυάλες φτιάχνουν κήπους μέσα σε γυάλες, ένας ανεξάρτητος μικρόκοσμος που χρειάζεται όμως την προσοχή μας για να μας δώσει την ομορφιά του.Πολλά ευαίσθητα φυτά που δεν μεγαλώνουν κανονικά σε εξωτερικό χώρο βρίσκουν το ιδανικό περιβάλλον τους μέσα σε γυάλες και μεγάλα μπουκάλια επειδή είναι προστατευμένα από ρεύματα και αλλαγές στις κλιματολογικές συνθήκες.

Ποιά φυτά όμως είναι κατάλληλα για κήπους μέσα σε γυάλες;

Κατάλληλα φυτά για γυάλινους κήπους:

  • Asplenium nidus -  θηλύπτερις
  • Begonie - Μπιγκόνια
  • Cryptanthu
  • Hedera - Κισσός
  • Sanseveria - Φιδόχορτο

Το A. nidus είναι μια άτυπη φτέρη με μοναδικά χαρακτηριστικά: Το ρίζωμά της είναι συμπαγές και δεν εξαπλώνεται πολύ, κάνοντάς την να φαίνεται ως ένας ρόδακας φύλλων. Τα φύλλα της είναι ανοιχτοπράσινα, απλά, δηλαδή το αρχικό φύλλο της φτέρης έχει συνενωθεί, μήκους 50-150 εκ. και πλάτους 10-20 εκ., και μοιάζουν επιφανειακά με φύλλα μπανανιάς. Κάποια ωστόσο χαρακτηριστικά τους φανερώνουν ότι το φυτό είναι φτέρη, όπως το κροσσωτό περιθώριο (απομεινάρι του σχήματος του φύλλου της φτέρης), η ανάπτυξη με ξετύλιγμα σαν ρολό και η παρουσία σορών σποριαγγείων, οι οποίοι στο συγκεκριμένο είδος είναι διατεταγμένοι κατά γραμμές που ξεκινούν από τον άξονα συμμετρίας του φύλλου. Το πλάτος του φυτού είναι συνήθως όσο και το ύψος του. Τα παλιά φύλλα ξεραίνονται και μαζεύονται πίσω δημιουργώντας ένα στρώμα ξερών φύλλων γύρω απ’το φυτό. Το φυτό είναι συνήθως επιφυτικό σε μεγαλύτερα δέντρα, ή αναπτύσσεται στο έδαφος σε μέρη με καλή αποστράγκιση και οργανική ύλη. Το μοναδικό σχήμα του εξελίχθηκε με σκοπό να συγκεντρώνεται νερό και οργανική ύλη στο σαν δοχείο κέντρο του φυτού, η οποία με την αποσύνθεσή της θα δώσει τ’απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
Καλλιεργείται ως καλλωπιστικό και στις κατάλληλες συνθήκες μπορεί να φτάσει σε αρκετά μεγάλο μέγεθος με το χρόνο. Ευδοκιμεί ιδανικά σε ημισκιερό, ζεστό και υγρό περιβάλλον, όπως ένα θερμοκήπιο, ένα τερράριο ή κι έξω αν το κλίμα είναι κατάλληλο. Μπορεί παρόλα αυτά να προσαρμοστεί και σε διαφορετικές συνθήκες απ’αυτές του βφυσικού του περιβάλλοντος, όπως χαμηλότερη υγρασία, λίγες ώρες απευθείας ήλιου το πρωί και μεταβολές στη θερμοκρασία, γι’αυτό και δε θεωρείται πολύ δύσκολο στην καλλιέργεια. Μπορεί ν’αντέξει μετά δυσκολίας θερμοκρασίες έως και κάτω των 10 βαθμών Κελσίου, αν και με τέτοιο κρύο δε θ’αναπτυχθεί και ίσως βλαφθεί. Χρειάζεται χώμα πλούσιο σε οργανική ύλη με καλή αποστράγκιση ταυτόχρονα το οποίο μπορεί να επιτευχθεί με την προσθήκη σπασμένου φλοιού πεύκου ή περλίτη. Λόγω της επιφυτικής του φύσης, δεν έχει πρόβλημα αν βρίσκεται σε δοχείο μικρότερο αναλογικά με το μέγεθός του. Ιδανικά θα πρέπει να λιπαίνεται μηνιαία με μαλακό ισορροπημένο λίπασμα. Ισχυρά λιπάσματα δε θα πρέπει να τοποθετούνται στο κέντρο του φυτού. Τα παλιά φύλλα μπορούν να κοπούν εν μέρει ή εντελώς.Οι κύριοι εχθροί του είναι τα κοκκοειδή και τα σαλιγκάρια και οι γυμνοσάλιαγκες.
Πέρα από τη χρήση του ως καλλωπιστικό, στην Ταϊβάν τα νεαρά μέρη του φυτού τρώγονται ως λαχανικό.

Η Βιγόνια ή αλλιώς Μπιγκόνια η Βολβοϋβρίδιος (Begonia Tuberhybrida) αποτελεί ένα από τα γνωστότερα είδη του συγκεκριμένου γένους. Ανήκει στις Κονδυλώδεις Βιγόνιες ως προς το Υπόγειο τμήμα της και στις καλλιεργούμενες στον κήπο, σχετικά με τον τρόπο καλλιέργειας τους.

Γνωστή για τα θεαματικά άνθη που διαθέτει, η Μπιγκόνια η Βολβοϋβρίδιος (Begonia Tuberhybrida) ανθίζει κατά την Καλοκαιρινή περίοδο ως και τις πρώτες μέρες της Άνοιξης. Τα διαφόρων χρωμάτων άνθη που διαθέτει είναι σίγουρο πως θα σας μαγέψουν.

Έχει ανάγκη από χώμα όχι μόνο που να στραγγίζει καλά αλλά και να στεγνώνει εύκολα καθώς ως κονδυλόριζο που είναι, κινδυνεύει από σαπίσματα. Αυτός φυσικά είναι και ο λόγος που το πότισμα θα πρέπει μεν να είναι μέτριας συχνότητας αλλά με ιδιαίτερη προσοχή. Επίσης σίγουρα θα χρειαστεί αρκετή λίπανση αφού θα ξοδέψει όλα τα αποθέματα για να ανθίζει ασταμάτητα.
Ως προς το φως που έχει ανάγκη, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως ειδικά το Καλοκαίρι χρειάζεται μια φωτεινή θέση στην σκιά (ημισκιά) και όχι κάποια ηλιόλουστη τοποθεσία. Γενικά η Μπιγκόνια η Βολβοϋβρίδιος (Begonia Tuberhybrida), αποτελεί ένα ανθεκτικό φυτό, με τον κόνδυλο του οποίου να φυτεύεται κατά την Άνοιξη στην Κεντρική, Βόρεια και Ορεινή Ελλάδα και κατά το Φθινόπωρο στα νότια και παραθαλάσσια.

Ο πολλαπλασιασμός του φυτού γίνεται με σπόρο αλλά κυρίως με διαίρεση των Κονδύλων.

Πολυετής πόα, από τους πιο μικρούς εκπρόσωπους της οικογένειας, εύκολα αναγνωρίσιμο από το χαρακτηριστικό κυλινδρικό σχήμα της κιτρινοπράσινης σπάθης με τις κοκκινωπές ραβδώσεις. Ο σπάδικας είναι λεπτός, κυλινδρικός με κύρτωση στο χείλος της σπάθης. Φύλλα καρδιοειδή με μακρύ μίσχο. Σε πετρώδεις δροσερές τοποθεσίες

Τι θα χρειαστούμε:
Μιά μεγάλη γυάλα ή μια τραμιτζάνα.  Αν είναι  έγχρωμη μπορείτε να βάλετε τον κήπο σας απ ευθείας και σε ήλιο.Το χρώμα θα τα προστατεύσει. αλλά δεν θα τα βλέπετε εσείς καλά τα φυτά σας οπότε προτιμείστε μια διαφανή γυάλα.

Όσο πιό στενός είναι ο λαιμός της τραμιτζάνας τόσο πιό εντυπωσιακός ο κήπος.Το φύτεμα βέβαια είναι πιό δύσκολο αλλά αξίζει τον κόπο. Για να γίνει το φύτεμα πράξη θα χρειαστούμε κάποια εξεζητημένα εργαλεία που θα έχουμε την χαρά να τα φτιάξουμε  μόνες μας και αυτός είναι ο λόγος που γράφω για ένα τέτοιο θέμα.


Πως θα φτιάξουμε τα εργαλεία μας:

Θα φτιάξουμε τα εργαλεία μας αυτοσχεδιάζοντας.
Παλιά πηρούνια και κουταλάκια γίνονται χρήσιμες τσουγκράνες και φτιάρια.Παίρονουμε ένα στρογγυλό ξυλαράκι και το δένουμε στο πηρούνι μας ή το κουτάλι μας με ένα σπάγγο.
Για να πιέσουμε το χώμα κάντε ένα σβόλο από αλουμινόχαρτο στηριγμένο σε ένα ξυλαράκι και πιέστε το χώμα και τα φύτα.
Ένα ξυλαράκι στρογγυλό  αρκεί αλλά αν θέλετε κάτι πιό εξεζητημένο κάνει και το αλουμινόχαρτο ή μία κουβαρίστρα, αλλά που να βρούμε κουβαρίστρα θα μου πείτε!
Για να βάλετε μέσα το χώμα και να μην σας λερωθεί η γυάλα κάντε ένα χωνί από χαρτί.
Θα πάει ακριβώς εκεί που θέλετε.

Πως φυτεύετε ένα κήπο.
Καθαρίστε τη γυάλα με νερό.
Βάλτε τα χαλικάκια και το λίπασμα.
Πολύ λίγο και σε σβόλλους.Βάλτε λίγο χώμα και ποτίστε ελαφρά.
Βγάλτε τα μικρά φυτά απ τις γλαστρούλες τους και με το χωνί ή αν περνάει το χέρι σας στη γυάλα,βάλτε τα φυτά πάνω στο χώμα σας.
Με το χωνί περάστε το χώμα εκεί που θέλετε.
Μην βάλετε πολλά φυτά γιατί θα μεγαλώσουν και θα θέλουν χώρο.
Προσέξτε να φυτεύετε από έξω προς τα μέσα τα φύτα.Πρώτα γύρω απ το γυαλί και μετά στη μέση της γλάστρα-γυάλας.
Ψεκάστε με το ψεκαστήρι σας και αν έχετε σκοπό να έχει πώμα η γυάλα σας αφήστε λίγες ώρες πριν την κλείσετε.
Αν έχει λερωθεί το γυαλί καθαρίστε το μέ ένα σφουγαράκι.
Ο μικροσκοπικό κήπος σας είναι έτοιμος.
Βρείτε ένα μέρος του σπιτιού σας που να έχει φως όλη μέρα και ίσως για λίγη ώρα και ήλιο.
Σε πολύ λίγο καιρό θα το καμαρώνετε.
Μια σημείωση.Μήν ποτίζετε πολύ συχνά.Ποτίζετε πάντα με ψεκαστήρι.
Απλά παρακολουθείτε τα φυτά συχνά για να προλάβετε να ψεκάσετε αν τα δείτε να στεγνώσουν. Αφήστε τα φυτά να προσαρμοστούν στον μικροκοσμό τους.