Παραλληλισμός σχήματος και χρώματος

Στο άρθρο, χρώμα και σχήμα, που αναπτύξαμε πρίν, αναφέρουμε τον παραλληλισμό ανάμεσα στα δύο αυτά πρωτεύοντα για τις δημιουργίες μας, το σχήμα και το χρώμα.
Σε αυτό το άρθρο θα πούμε το συσχετισμό ορισμένων καθορισμένων χρωμάτων με αντίστοιχα σχήματα.
Τα χρώματα και τα σχήματα όταν συμπίπτουν στην εκφρασή τους, τα αποτελέσματά τους αθροίζονται.

Τι θέλω να πω με αυτο! Δεν φτάνει σε  μία σύνθεση να προσέξουμε τα χρώματα που τοποθετούμε στον καμβά και πως το ένα χρώμα, όταν γειτονεύει με το άλλο (βλέπε γειτονία χρωμάτων) αλληλοεπηρειάζονται και αλλάζουν, πρέπει να σκεφτούμε και το σχήμα που έχει το κάθε αντικείμενο στον πίνακά μας. Όλο αυτό το σύνολο να έχει μια ισορροπημένη αρμονία.
Ξαναδείτε την αντιστοιχία χρωμάτων και σχημάτων στο προηγούμενο άρθρο.
Πρέπει επίσης να προσέχουμε την σύνθεση όλων των σχημάτων του πίνακά μας για να αποτελεί μια αρμονική ένωση.

Αν έχουμε πολύ κάθετα σχήματα,όπως σε ένα τοπίο με κυπαρίσσια, θα πρέπει κάποια σχήματα στο συγκεκριμμένο πίνακα να είναι οριζόντια ή κυκλικά για να ισορροπήσει το μάτι μας και να γαληνέψει η ψυχή μας.
Τα χρώματα να είναι πιο θερμά στο πρώτο πλάνο του πίνακα, έτσι δημιουργούν μιά ισορροπία.
 

Ένας πίνακας που η έκφρασή του είναι κυρίως καθορισμένη από το χρώμα θα πρέπει να αναπτύσει τα σχήματά του, βασιζόμενος στο χρώμα, ένώ ένας πίνακας που στηρίζεται στο σχήμα τα χρώματά του στηρίζονται και αυτά στο σχήμα.
Οι κυβιστές στήριζαν τις δημιουργίες τους στο σχήμα γιά αυτό παρέλειπαν σχεδόν το χρώμα.Ξαναδείτε την γκουέρικα για να το συνειδητοποιήσετε.

Οι εξπρεσσιονιστές και οι φουτουριστές χρησιμοποίησαν το σχήμα και το χρώμα σαν εκφραστικό μέσον απεικόνησης.
Οι ιμπρεσσιονιστές και οι τασιστές δέλυσαν τα σχήματα πρός χάριν των χρωμάτων.
 

Κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του υποκειμενικά χρώματα (βλέπε χρώματα)
Το ίδιο ισχύει και τα τα σχήματα.
Ανακαλύψτε και εσείς τα δικά σας υποκειμενικά σχήματα και συνδιάστε τα στούς πίνακές σας. Μην ξεχνάτε, το ζητούμενο είναι οι δημιουργίες σας να αρέσουν πρώτα σε εσάς!