Χρωματική συγχορδία δύο τόνων

Με την έννοια χρωματική συγχορδία εννοούμε την συμπαράθεση των χρωμάτων σύμφωνα με τους νόμους των σχέσεων μεταξύ τους , που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βάση για χρωματικές συνθέσεις.
Οι χρωματικές συμφωνίες είναι πάρα πολλές. Αδύνατον να τις παρουσιάσουμε όλες. Άλλοστε ο κάθε ένας από εμάς έχει και μιά χρωματική συμφωνία που τον εκφράζει.
Μαθαίνουμε λοιπόν κάποιες χρωματικές συμφωνίες σαν κανόνα για να μπορούμε να έχουμε μιά ιδέα πως λειτουργούν και πως αναπλάθονται σε ένα έργο.
Οι χρωματικές συμφωνίες μπορούν να σχηματιστούν από δύο, τρία, τέσσερα ή και περισσότερα χρώματα.
Μιλάμε τότε για συγχορδίες τριών, τεσσάρων, πέντε ή και περισσότερων τόνων.
Συγχορδίες δύο τόνων:
Στο δωδεκαμερή  χρωματικό κύκλο τα δύο αντίθετα διαμετρικά χρώματα είναι συμπληρωματικά.Αυτά κάνουν μια αρμονική συμφωνία δύο τόνων.
Πρακτικά αυτό σημαίνει, πως αν ζωγραφίζουμε ένα πρόσωπο επιλέγουμε αυτή την συμφωνία των συμπληρωματικών χρωμάτων και τους τόνους τους. Αν ζωγραφίσουμε ένα πρόσωπο κοκκινορόζ στο δέρμα, σαν σκιά και παρασκιά θα επιλέξουμε του πράσινο χρώμα και τους τόνους του σε αναλογία 5ο-/50 , όπως θυμάστε.
Αν επιλέξουμε ένα δάσος μέσα στα σκιερά μέρη μαζί με το πράσινο θα βάλουμε κόκκινο για τις σκιές και όχι μπλε πχ, που θα το κάνουν βαρύ και ψυχρό.
Θα σας δώσω ένα οπτικό παράδειγμα για την καλύτερη κατανόησή σας.

Ο Ιανός, ζωγράφισε με συγχορδίεςδύο συμπληρωματικών τόνων το πίνακα, πορτοκάλια.
Ένα καλό παράδειγμα συμπληρωματικού χρώματος με κύριο χρώμα.
Τα χρώματα είναι μπλέ-πορτοκαλί

 

Χρωματικές συγχορδίες δύο χρωμάτων.Βασικό-συμπληρωματικό