Jan 01

Οι ξυλομπογιές που όλοι μας λίγο πολύ χρησιμοποιήσαμε στη παιδική μας ηλικία για τα πρώτα μας δειλά σχολικά ζωγραφικά δημιουργήματα ζουν ακόμα στη καρδιά μας και δημιουργούν  πάντα. Καιρός είναι να δούμε και τις δυνατότητές τους και πόσα μπορούν να μας προσφέρουν. Οι δυνατότητες είναι πολλές και μια και έχω ασχοληθεί αρκετά θα ήθελα να σας τις απαριθμίσω και να σας βοηθήσω με ένα τόσο απλό εικαστικό μέσο να δημιουργήσουμε ολοκληρωμένα έργα.

Jan 04

Γλυπτό τριών τετάρτων

Όταν λέμε γλυπτό τριών τετάρτων εννοούμε την δημιουργία γλυπτικού έργου που όμως δεν  έχει και πίσω όψη. Πολλά από τα γλυπτά του Παρθενώνα κυρίως στις μετώπες  είναι γλυπτά τριών τετάρτων. Καθόλου ευκαταφρόνητη τέχνη ,νομίζω. Μπορεί να γίνει με πηλό,  σε ξύλο, σε πέτρα, σε μάρμαρο και  με ποιό  μοντέρνα υλικά ,όπως το μέταλλο αλλά και υλικά που δεν φανταζόμαστε όπως υλικά που πετάμε πχ κονσεβοκούτια ή κουμπιά ή μαλλί. Οι επιλογές είναι ατελείωτες. Ο Πικάσσο έκανε ένα τέτοιο γλυπτό από ξύλο, μέταλλο, πηλό και σύρμα για τα πιάτα.

Τον ευχαιστούμε πολύ για το μάθημα. Στη τέχνη η γλώσσα είναι παγκόσμια.

Jan 08

Πως ζωγραφίζουμε το νερό

Οι σταγόνες του νερού πάνω στα φύλλα των δέντρων νωρίς το πρωι αντανακλούν όλα τα χρώματα της ίριδας.Πόσες φορές τις θαυμάσαμε και πόσες φορές δεν θελήσαμε να βάλουμε μερικές ζωγραφισμένες σταγόνες στα ροδοπέταλα ενός τριαντάφυλλου που ζωγραφίσαμε. Τις πιό πολλές φορές ήταν μάλλον σαν στίγματα ή σαν άχαρες κουκίδες και δεν έμοιαζαν με αυτές που είχαμε δει ζωντανά πάνω στα φύλλα το πρωινό. Για αυτούς τους λόγους βρήκα δύο βιντεάκια που ίσως σας πούνε μικρά μυστικά για τις σταγόνες του νερού και πως μπορούμε να τις ζωγραφίσουμε. Όπως ζωγραφίζονται με ένα απλό μολύβι με την ίδια λογική και με την δική σας παρατήρηση θα ζωγραφιστούν και με χρώμα. Απολαύστε τα βιντεάκια και επιχειρήστε το και εσείς.

Jan 10

Πως ζωγραφίζουμε θάλασσα

Θα έχετε καταλάβει την αγάπη μου για τη θάλασσα και κυρίως για την ζωγραφική της. Δεν έχω ακόμα την δυνατότητα να βάλω δικά μου βιντεάκια εδώ για το θέμα θάλασσα. Πολυ γρήγορα θα μπορώ να σας δείξω και άλλες λεπτομέρειες από το πώς διαλέγουμε την πλευρά της θάλασσας που θέλουμε να ζωγραφίσουμε και πώς ξεκινάμε να απομονώνουμε αυτή την απεραντοσύνη που βλέπουμε μπροστά στα μάτια μας. Ακόμα πώς απομονωνόμαστε από το συνεχές βουητό της και πως να συγκεντρωνόμαστε στο θέμα μας βλέποντας όχι την επανάληψη του κύμματος αλλά το κύμμα στη δεδομένη στιγμή που μας ενδιαφέρει να ζωγραφίσουμε. Μιλάω πάντα για ζωγραφική "εκ του φυσικού" και όχι από μια φωτογραφία.

Οι Απόκριες πλησιάζουν και οι αποκριάτικες στολές θα έχουν την τιμητική τους. Τα μικρά παιδιά θα τις χαρούν πιό πολύ, όπως κάθε χρόνο άλλοστε. Ειδικά οι ηλικίες από 4 μηνών έως ενός χρόνου, που είναι τα πιό γλυκά πλάσματα του κόσμου, θα χαρούν την αποκριάτικη στολή ιδιαίτερα αλλά και εμείς οι γονείς επίσης. Οι αποκριάτικες στολές για τους μπόμπιρές μας φτιάχνονται πολύ εύκολα, είτε από μαλλί, είτε από ύφασμα. Μερικές ιδέες από αυτές τις στολές σας παραθέτω στο βιντεάκι που βρήκα και θα βρώ και πατρόν για άλλες στολές για να χαρούμε όλοι, αυτές τις δύσκολες εποχές που περνάμε. Με απλά πράγματα και ένα χαμόγελο από τα παιδιά μας όλα μοιάζουν διαφορετικά, δεν συμφωνείτε;