Πως αρχίζουμε να ζωγραφίσουμε μια εικόνα αγιογραφίας

Όλοι θέλουμε να ζωγραφίσουμε μία εικόνα απ τις πολλές που υπάρχουν στην πλούσια Βυζαντινή Αγιογραφία μας.Πόσοι όμως από εμάς το αναβάλλουμε γιατί δεν ξέρουμε πώς να αρχίσουμε πριν αρχίσουμε να ζωγραφίσουμε την εικόνα. Πως να επιλέξουμε το ξύλο. Τι πρέπει να βάλουμε για να φαίνονται τα χρώματα των εικόνων. Τα μυστικά δηλαδή που δεν φαίνονται με την πρώτη ματιά. Εδώ θα προσπαθήσουμε να πούμε όσα ξέρουμε για να βοηθήσουμε όσους θέλουν να φτιάξουν την δική τους εικόνα και επί πλέον να καταλάβουμε πόση δουλειά θέλει μία εικόνα για να φτιαχτεί.

Επιλέγουμε το ξύλο.Αν δεν βρείτε ξύλο στις διαστάσεις που θέλετε επιλέξτε ένα κοντρα πλακέ θαλάσσης . Είναι το ίδιο αξιόπιστο και δεν σκεβρώνει εύκολα.

Αγοράστε με το μέτρο τουλουπάνι ή ύφασμα ψιλό με το υφάδι και το στημόνι ίδια σε ύφανση και κόψτε ένα κομμάτι λίγο πιο μεγάλο απ το ξύλο μας γιατί θα το γυρίσουμε μετά να πιάσουμε και την κάθετη επιφάνεια γύρω γύρω απ το ξύλο μας.

Ετοιμάζουμε την κόλλα μας για να κολλήσουμε το τουλουπάνι στο ξύλο.Συνήθως η κόλλα είναι κουνελόκολλα. Ένα μέρος κόλλα σε δέκα μέρη νερό.Πολλοί αγιογράφοι βάζουν την κουνελόκολλα σε αποσταγμένο νερό. Βάζουμε την κόλλα σε ένα μπόλ νερό και την αφήνουμε μερικές ώρες να φουσκώσει και να βγάλει φουσκάλες.Προσοχή, η υγρασία και η ζέστη μας δημιουργούν πρόβλήματα στο στοκάρισμα και στην ίδια την κόλλα. Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο. Την άλλη μέρα το ζεσταίνουμε σε μπέν-μαρί. Αφού λιώσει ελαφρά μουσκεύουμε το ύφασμα ή απλώνουμε το ύφασμα στο ξύλο και βάζουμε από πάνω την κόλλα.. Ότι σας είναι πιό εύκολο. Αν δείτε ότι δημιουργούνται φουσκάλες ή κενά ανάμεσα στο ύφασμα και στο ξύλο, που σημαίνει ότι υπάρχουν κενά αέρος το στρώνεται με τα χέρια.Αφήνουμε να στεγνώσει καλά καλά. Μετά κόβουμε το ύφασμα με ένα κοπίδι,το ύφασμα που περισσεύει ή βάζουμε κόλλα και στα κάθετα σημεία του ξύλου και κολλάμε και γύρω γύρω με ύφασμα το ξύλο. Γίνεται πιό σταθερό κατά την γνώμη μου. Κόβουμε το περίσσευμα υφάσματος προσεκτικά.

Για το στοκάρισμα. Χρειαζόμαστε 8 γραμμάρια κόλλα σε 100 γρ νερό. 8 γραμμαρια κιμωλίας. Ανακατεύουμε κόλλα και κιμωλία καλά καλά για να μην δημιουργηθούν σβόλοι και μετά από λίγο σουρώνεται αυτό το μείγμα γιατί όσο και να προσπαθήσουμε (εγώ ποτέ δεν τα κατάφερα) κάποιος σβώλος θα δημιουργηθεί. Περνάμε με το πινέλο το μείγμα πάνω απ το ξύλο με κάθετες ,οριζόντιες και πλάγιες πινελιές. Τα τρία πρώτα χέρια στοκαρίσματος είναι αραιά κάπως. Αφήνουμε να στεγνώσει καλά. Μερικοί αγιογράφοι περνούν μέχρι και δεκαοκτώ χέρια στοκαρίσματος. Μόλις στεγνώσουν τα τρία πρώτα χέρια πυκνώνουμε την κόλλα με κιμωλία ακόμα 4 μέρη κιμωλίας χρειάζονται. εκεί ή το περνάμε με πινέλο ή καλύτερα με σπάτουλα. Προσοχή! Μήν περνάτε πάνω απο δύο στοκαρίσματα την ήμέρα και αφήστε τα να στεγνώσουν καλά. Μία μέρα διαφορά είναι πολύ καλα νομίζω, αλλοιώς δεν θα κολλήσουν καλά οι στρώσεις και θα έχουμε προβλήματα μετά.

Μετά απο κάθε στοκάρισμα γιαλοχαρίζουμε. Έτσι πάρτε τριών ειδών γιαλόχαρτα.Το χοντρό για την αρχή,ένα 500αρι καλό είναι, το μεσαίο για τα πιό ψιλά γιαλοχαρίσματα, 1000αρι ας πούμε και το 1500άρι γία το τέλος. Κοιτάτε το ξύλο σας και απ τα πλάγια για να δείτε τις τυχόν ατέλειες μην εμπιστεύεστε απόλυτα μόνο το πέρασμα του χεριού απο πάνω. Καλή επιτυχία. Θασυνεχίσουμε με το χρύσωμα.Βαριά η καλογερική έτσι παιδιά: Αξίζει όμως τον κόπο!!!!!!!!