Πως να φτιάξουμε τα δικά μας κεριά

Σε όλους αρέσουν τα κεριά. Κεριά με χρώμα, με αρώματα διάφορα, κεριά που μιμούνται σχήματα περίεργα, κεριά σε βαζάκια, κεριά ακόμα και σε πορτοκαλόκουτες. Πόσες φορές δεν ποθήσαμε να φτιάξουμε το δικό μας κέρι! Να μιά ιδέα πως μπορούμε να τα φτιάξουμε!
Το κερί και η ιστορία του.
Ο θεός έφτιαξε το φώςκαι τις μέλισσες, ο άνθρωπος ανακάλυψε το μέλι και το κερί. Ο Προμηθέας έκλεψε τη φωτιά απ τους θεούς.
Φωτιά είναι το φώς. Φώς σημαίνει προοδος.
Το φως δείχνει το δρόμο,στο σκοτάδι αυτόν τον δρόμο τον έδειχναν τα κεριά.
Πως φτάσαμε όμως στην κατασκευή των σημερινών κεριών;
Οι πρώτοι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν πυρσούς από καλάμια. Οι κινέζοι έφτιαχναν κεριά από κερί μέλισσας. Οι Ινδιάνοι έφτιαχναν κεριά από ψάρια. Οι Έλληνες, οι Ρωμαίοι και οι Ετρούσκοι χρησιμοποιούσαν κεριά στις τελετές τους, φτιαγμένα απο λίπος  ζώων.

Η κηροπλαστική σαν τέχνη ,όπως την ξέρουμε, το κερί με φυτίλι και για ανάγκες μόνο φωτισμού, άργησε λιγάκι. Στην αρχαία Ελλάδα οι κηροπλάστες έφτιαχναν κυρίως ομοιώματα και διάφορα τελετουργικά για θυσίες και τελετές ,όπως γάμους. Οι Ρωμαίοι ήταν μάλλον οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν το κερί  με φυτίλι, σαν μέσο φωτισμού την νύχτα. Μόλις τον Μεσαίωνα η Ευρώπη ανακάλυψε το κερί της μέλισσας και σταμάτησαν να βρώμανε και να καπνίζουν οι δρόμοι απ τα κεριά που φτιάχνοντας απο λίπος ζώων. Την εποχή της φαλαινοθηρίας ανακάλυψαν το λίπος των φαλαινών και ένα είδος κεριού, το σπερματσέτο, που δεν κάπνιζε και δεν ήταν τόσο ακριβό όσο το μελισσοκέρι. Στις αρχές του 19ου αιώνα ανκαλύψαμε την στεαρίνη και στα μέσα του 19ου αιώνος την παραφίνη.
Ευτυχώς που γεννήθηκε ο Εντισον (άλλοι λένε τον Τζόζεφ Σουάν), ανακαλύφτησαν οι ηλεκτρικοί λαμπτήρεςκαι ησύχασαν οι μέλισσες.

Πως να φτιάξουμε τα δικά μας κεριά.

Τα υλικά είναι:

  • Στεαρίνη
  • Παραφίνη
  • Παραφινέλαιο
  • Μελισσοκέρι
  • Ανάλογα φυτίλια
  • Ροδέλα για το φυτίλι
  • Κουπάκια για το λειώσιμο του κεριού
  • Χρώμα για το κερί
  • Μια μεγάλη κατσαρόλα για μπεν-μαρί
  • Διάφορες φόρμες για χυτά κεριά

Τα κεριά γίνονται με διάφορους τρόπους

Το χυτό κερί.
Γίνεται με την μέθοδος του βυθίσματος.

Παίρνουμε μιά κατσαρόλα σε ύψος όσο το κερί που θέλουμε να φτιάξουμε. Την γεμίζουμε με λειωμένο κερί ζεστό. Δένουμε ένα κομμάτι φυτίλι σε ένα ξύλο και βουτάμε το φυτίλι μέσα στο κερί. Γιά να βυθιστεί το φυτίλι δέστε ένα βαριδάκι στην άκρη του. Βυθίζουμε και ξαναβυθίσουμε κάθε τόσο το φυτίλι μας στο ζεστό κερί μας μέχρι να φτάσει στον όγκο που θέλουμε εμείς. Το κρεμάμε να στεγνώσει.

Αν μετά θέλουμε, το βουτάμε στο χρώματιστό κερί, που έχουμε ετοιμάσει και έχουμε το πρώτο μας κερί.

Αν θέλετε να πλέξετε κοστίδα τρία από αυτά τα κεριά να το κάνετε πρίν κρυώσουν τελείως και στερεοποιηθούν.
Έτσιι έχουμε και την πρώτη  σύνθεση από κεριά.


Θα επανέλθουμε και με άλλες ιδέες με κεριά.

Ελληνική εφευρετικότητα.

Απολαύστε την

Search