ζωγραφιες με μολυβι

Ενα μολυβι, μια γόμα κάρβουνου και μια ξύστρα αρκούν για να ξεκινήσουμε όλοι μας να ζωγραφίζουμε. Πάντα υπάρχει η ευκαιρία να εξασκήσετε τα μάτια σας στα γρήγορα σκίτσα που θα σας δώσουν πολλά και θα κάνουν τα μάτια σας να βλέπουν καλύτερα και το χέρι σας να κινείται γρηγορότερα πάνω στο χαρτί.

Ακόμα και αν μετακινηθεί το μοντέλο σας κάποια στιγμή μην απογοητευτείτε, υπάρχουν και άλλα μοντέλα για εσάς έτοιμα να ποζάρουν ακόμα και αν δεν το ξέρουν.
Ο πρώτος στόχος είναι να βάλετε όλο το μοντέλο σας μέσα στον περιορισμένο χώρο του χαρτιού. Για αυτό το λόγο μην αρχίζεται απο μέσα προς τα έξω το σχέδιο σας αλλά αντίστροφα.
Χωρίστε το χαρτί σας σε τέσσερα κομμάτια ή με ένα σταυρό ή με δύο διαγώνιες γραμμές απ τις τέσσερεις γωνίες του χαρτιού. Με το καιρό θα το χωρίζεται νοερά.
Βάλτε μικρές γραμμές σαν όροια γύρω γύρω στο χαρτί σας λέγοντας στον εαυτό σας μέχρι εδώ θα φτάνει το σχέδιό μου.

Σκεφτείτε ότι δεν υπάρχει άλλο χαρτί πέρα απ τα όροια που εσείς βάλατε. Αυτό έχει διπλό στόχο. Απ την μία φαίνεται ωραία το σχέδιο απ την άλλη εξασκείστε στην πειθαρχία αλλά μια καλώς εννοούμενης πειθαρχια.


Δείτε την γενική φόρμα του μοντέλου σας και όχι τα διάφορα γύρω γύρω. Για να το πετύχετε αυτό μισοκλείστε λίγο τα μάτια σας.Οι λεπτομέρειες θα θαμπίσουν λίγο και εσείς θα νικήσετε. Οσοι φοράνε γιαλιά είναι τυχεροί. Αρκεί να κατεβάσετε λίγο τα γιαλιά σας και το θαύμα έγινε.


Βάλτε με λίγες γραμμές χοντρικά το περίγραμμα του μοντέλου σας. Προσοχή μην βάλετε καμμία ακόμα λεπτομέρια..ούτε ματάκια ούτε φρυδάκια γιατί το χάσατε το παιχνίδι.
Μετρήστε με το μολύβι σας τεντώνοντας το χέρι σας και μισοκλείνοντας το ένα μάτι σας, αποστάσεις, πχ πόσο απέχει το μπράτσο απ το γόνατο ή πόσο μεγάλο είναι το κεφάλι σε σχέση με την πατούσα. Ξέρετε: καμμιά φορά, όταν τα μοντέλα είναι ξαπλωμένα και εμείς βλέπουμε πρώτα τις πατούσες του και μετά το κεφάλι του. Εκεί θα δείτε, αν επιλέξετε μια τέτοια στάση μοντέλου τις πατούσες να παρουσιάζονται τεράστιες ανάλογα με το κεφάλι.


Όταν τελειώσετε με όλα αυτα τα απαραίτητα προκαταρτικά ξαναδείτε άλλη μια φορά το ζωντανό μοντέλο και την ζωγραφία σας. Μια ματιά στο ένα μια στο άλλο.
Και προχωράτε μετά σε άλλες λεπτομέριες που ίσως υπάρχουν και τελευταία σε πολύ μικρές λεπτομέρειες οπως πχ τα μάτια.


Όταν καταφέρετε και γίνουν όλα αυτά και έχετε χρόνο βάζετε και τις βασικές φωτοσκιάσεις για να μήν είναι το σχεδιό σας σαν να κόπηκε απο μια φωτό που δεν προλάβατε να της βάλετε κάδρο.
Θα ξαναγράψουμε και άλλα πραγματάκια για τα μερτήματα κυρίως αλλά αυτά καλά είναι για αρχή, δεν νομίζετε; Ελπίζω να σας βοήθησα.