μπατίκ συνέχεια

Εκτός από τα κέρωμα και το βύθισμα του υφάσματος σε νερό με χρώμα υπάρχει και ένας άλλος τρόπος που μπορούμε να κάνουμε μπατίκ. Αυτός είναι πιό εύκολος,κατά την γνώμη μου και πιό ελεύθερος και μπορούμε όλοι να πειραματιστούμε με τα μπλουζάκια και τα καλοκαιρινά μας υφάσματα.
Το μυστικό του είναι οι κόμποι και τα δεσίματα των υφασμάτων μας και πραγματικά η μία έκπληξη διαδέχεται την άλλη και όταν τα δημιουργούμε και όταν τα τελειώσουμε και ανοίξουμε τα δεσίματά μας.
Ένα παράδειγμα σας δίνω στο βίντεάκι που ακολουθεί.
Τα δεσίματα μπορούν να γίνουν με διάφορους τρόπους , είτε στρίβωντας το ύφασμα είτε μαζεύοντας το ύφασμα και κάνοντας ζάρες.
Απίθανο ε;

Να θυμάστε ότι εδώ, με αυτόν το τρόπο, δεν χρειαζόμαστε κέρωμα και φτάνει μόνο το χρώμα , τα δεσίματα και η παιχνιδιάρικη διάθεσή μας για να δημιουργήσουμε το δικό μας μπλουζάκι που δεν θα έχει όμοιό του.
Μερικά καταπληκτικά σχέδια βρήκα από τζαμαικανούς καλλιτέχνες και πραγματικά μου άρεσαν πολύ.

Μαζεύουμε το ύφασμα με τέτοιο τρόπο ώστε να σχηματιστούν ρωγμές που  δενοντάς το μετά να μην περάσει το χρώμα μας και να δημιουργηθούν σχέδια πάνω στο μπλουζάκι που αυτό που δεν έχει ασχοληθεί με αυτή την τέχνη να αναρωτιέται πως τα καταφέραμε.
Απαραίτητο είναι να δέσουμε το ύφασμα για να μην ανοίξει και δεν δημιουργηθούν όλες αυτές οι ωραίες άβαφες περιοχές.
Μόλις τελειώσει το βάψιμο το ξεβγάζουμε με κρύο νερό και μετά με χλιαρό, για να σταθεροποιηθεί η βαφή και το πλένουμε στο πλυντήριο.
Το στεγνώνουμε, το σιδερώνουμε και το φοράμαι.Έτοιμο!

Υπάρχει και μια μέθοδος που δεν ξέρω αν ανήκει στην τέχνη του μπατίκ.
Εδώ ξαβάφουμε μέρος του υφάσματος με χλωρίνη.
Μπορούμε να δέσουμε, να πιτσιλίσουμε ή να σχηματίσουμε σχέδια πάνω στο βαμμένο μας ύφασμα.



Όταν στεγνώσει θα έχει αποχρωμματιστεί στα σημεία που επιλέξαμε σχηματίζοντας τα σχέδια που ζωγραφίσαμε.