Μαρμαρογραφία

Η τεχνική της μαρμαρογραφίας ή της κατασκευής μαρμαρογραφημένου χαρτιού αποδίδεται στους Κινέζους, αυτοί που επινόησαν και την τέχνη της κατασκευής χάρτιού.Πως το έφτιαχναν.Έβαζαν νερό και ψιλοαλεσμένο ,σαν πούδρα, αλεύρι ρυζιού και έφτιαχναν μια κόλλα ,όπως η δική μας αλευρόκολλα. Άπλωναν το μείγμα στον ήλιο και έφτιαχναν ένα είδος χαρτιού που έμοιαζε με μάρμαρο εξ ού και η ονομασία μαρμαρογραφία. Στην Ευρώπη ήρθε ,αυτή η τέχνη πολύ αργότερα,γύρω στα τέλη του 18ου αιώνα και τα προιόντα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν χημικά κατά τω πλείστω.Εδώ θα μιλήσουμε για μία μέθοδο μαρμαρογλυφίας που είναι όσο το δυνατόν πιο φυσική και φτιάχνεται με άλευρα.

Όλοι ή σχεδόν όλοι θα έχουμε βάλει μια ταπετσαρία στους τοίχους των σπιτιών μας.Για να κολλήσουμε τα χαρτιά ή τα πλαστικοποιημένα χαρτία στον τοίχο φτιάχνουμε μιά κόλλα που είναι σε κόκκους σκόνης που την προσθέτουμε στο νερό και μετά από λίγη ώρα γίνεται σαν ζελές.

Με αυτή την διάφανη κόλλα που γίνεται από άλευρα θα φτιάξουμε τις μαρμαρογραφίες μας.

Εργαλεία που  θα χρειαστούμε.

Το πιό σημαντικό που θα χρειαστούμε είναι μιά επίπεδη λεκάνη, σαν ένα πλατύ και φαρδύ τάπερ ή μία λεκάνη φωτογραφιών για την εμφάνιση των φωτογραφιών. Τι έχει αυτή η λεκάνη και γιατί την προτείνουμε; Έχει μια καμπύλη στην μία άκρη της που θα μας βοηθήσει να τραβήξουμε απαλά το χαρτί ή το ύφασμά μας όταν έχουμε τοποθετήσει και τα χρώματα στην κόλλα μας και περιμένουμε να δούμε το αποτέλεσμα των προσπαθειών μας.

  • Μία λεκάνη.
  • Ποτηράκια μικρά για να ανακατεύουμε τα χρώματα μας.
  • Μερικά μπουκαλάκια απο το φαρμακείο για να βάζουμε τα χρώματα μας.
  • Μιά βελόνα πλεξίματος(θα χρειαστεί να ανακατέψουμε και να μετακινήσουμε τα χρώματα όταν τα βάλουμε στην κόλλα)
  • Μερικές πρόκες μακριές
  • Μία παιδική τσουγκράνα.
  • Όλα αυτά και άλλα τόσα θα τα χρειαστείτε για να μετακινείτε τα χρώματα που θα βάλετε στη κόλλα.
  • Μερικά σταγονόμετρα και μερικές σύραγγες.

Υλικά που θα χρειαστούμε.

Χρώματα λαδιού από τα καταστήματα ειδών ζωγραφικής. και μόνο λαδιού γιατί δεν θέλουμε να διαλυθούν μόλις τα βάλουμε στην κόλλα.

 

Χαρτιά που θα χρειαστούμε.

Γιά τις πρώτες προσπάθειες η κόλλα Α4 ,το κοινό χαρτί γραφομηχανής αρκεί , μέχρι να αποκτήσετε ευχέρια. Μετά διαλέγετε ένα χαρτί μάλλον παχύ για να μην ζαρώνει όταν στεγνώσει η μαρμαρογραφία μας. Αυτά για αρχή, να πάρετε μιά ιδέα.

Θα ακολουθήσει βιντεάκι απ την κατασκευή μαρμαρογραφίας χαρτιού και αργότερα θα μιλήσουμε και γιά ύφασμα.

Καλή επιτυχία.

Search