Χειροτεχνία

Χειροτεχνεία είναι η τέχνη των χεριών.

Indoor Woodworking Christmas Decorations : Decorating for Christmas

Dec 03

Για να φτιάξουμε τα δικά μας αλλοιώτικα αυγά και να εντυπωσιάσουμε στο πασχαλινό τραπέζι δεν χρειάζεται κόπος αλλά τρόπος. Να μια καλή ιδέα που είναι συγχρόνως και πολύ εντυπωσιακή αλλά απλή στην εκτέλεσή της. Παίρνουμε αυγά για να τα βάψουμε. Αντί να τα βάψουμε με τον παραδοσιακό τρόπο, ξέρετε ξύδια, νερά βραστά και ότι άλλο γίνεται, εμείς απλά τα βράζουμε και ζωγραφίζουμε εκεί πάνω με μαρκαδόρους διάφορα γεωμετρικά σχέδια ή ότι άλλο θέλει η Πασχαλινή σας έμπνευση.

Mar 31

Πασχαλινά κοτοπουλάκια

Ακόμα μια πασχαλινή ιδέα για τα αυγά είναι, αντί να τα βάψουμε με πασχαλινή μπογιά να φτιάξουμε με βάση το αυγό πασχαλινά κοτοπουλάκια με χαρτί ή ακόμα και με αληθινά φτερά. Στα μαγαζιά συσκευασίας θα βρείτε πολλά ωραία πραγματάκια για να δημιουργήσετε και αυτό το Πάσχα, κάτι το ξεχωριστό. Μιά ωραία ιδέα είναι και το χαρτί. Χρειαζόμαστε ένα ψαλίδι και αρκετή υπομονή γιατί διπλώνουμε τα χαρτάκια που κόβουμε σε διάφορα σχήματα και τα κολλάμε μεταξύ τους έτσι ώστε να δημιουργηθούν η ουρά ή τα φτερά του κοτόπουλου και το λειρί, ακόμα και η μικρή του μυτούλα. Στο βιντεάκι που ακολουθεί σας δίνω μια ιδέα , πως γίνεται, αλλά υπάρχει πάντα και ο δικός σας μοναδικός τρόπος δημιουργίας.

Η σαίτα ή αλλοιώς ψαλίδα είναι ο χαρταετός της γειτονιάς των παιδικών μας χρόνων. Ειδικά όταν μας κοβόταν ο χαρταετός ή όταν μπλεκόταν στα σύρματα. Παρηγοριόμαστε με αυτή την κατασκευή που το μόνο που κόστιζε ήταν ένα φύλλο από το τετράδιο και λίγη κλωστή ραψίματος. Βέβαια οι μανάδες φώναζαν και γιατί σκίζαμε την μεσαία σελίδα πάντα του τετραδίου αλλά και για την κλωστή που τους πέρναμε, πάντα στα κρυφά, εννοείται! Κάναμε και διαγωνισμούς, ποιός θα φτιάξει την πιό ωραία σαίτα ή σε ποιόν θα πάει πιό ψηλά. Δεν ήταν και εύκολο πράγμα να την φτιάξουν τότε τα παιδικά χεράκια των επτά και οκτώ χρόνων, αλλά τα καταφέρναμε.
Πως φτιάχνεται μια σαίτα.

Τι θα χρειαστούμε.

  • Χαρτί σε σχήμα παραλληλόγραμμου
  • Κλωστή ραψίματος σε κουβαράκι

Feb 02

Μικροί όταν είμαστε το να φτιάξουμε ένα χαρταετό ήταν ζήτημα ζωής και θανάτου, θυμάστε; Τι πανηγύρι γινόταν όταν ερχόταν η Καθαρή Δευτέρα και δεν είχαμε χαρταετό! Μαζεύαμε τις αποκριάτικες κορδέλες και τις φυλάγαμε για να κάνουμε τα "μουστάκια" του και ψάναμε χρωματιστό χαρτί και το κάναμε βεντάλια και το κόβαμε σε λεπτές φέτες να είναι κατσαρό και εμφανίσιμο για να φτιάξουμε τις ωραιότερες ουρές. Πέρναμε και μερικά τέτοια φύλλα μημπως και είχε αέρα όταν πετάγαμε τον αετό μας και χρειαζόμαστε και άλλη μεγαλύτερη ουρά. Τα ζύγια ήταν πανεπιστημιακό ζήτημα. Τι διαφωνίες, τι τσακωμοί, τι αγαλλίαση όταν επί τέλους πετούσε. Και μετά ερχόταν ο ανταγωνισμός και οι ιστορίες την άλλη μέρα.Ποιού ο αετος πήγε πιο ψηλά, πιό πολύ ποιός στάθηκε από τους αετούς και δεν έπεσε δεμένος στο κάγελλο της εξώπορτας.Ποιός έστειλε μήνυμα στον αετό του και πήγε μέχρι πάνω. Τι ωραία που περνάγαμε έστω και με λίγα.

Σήμερα βρήκα έναν παλιό μάστορα Έλληνα που μας φτιάχνει έναν αετό με όλες τις λεπτομέρειες. 

Jan 28

Πως φτιάχνουμε ένα Σάρι

Θέλετε να ντυθείτε τις Απόκριες με κάτι αυθεντικό και συγχρόνως εύκολα να κατασκευαστεί; Ντυθείτε με ένα ινδικό  σάρι που δεν χρειάζεται παρά ένα μακρύ ύφασμα και τον τρόπο να το τυλίξετε γύρω από το σώμα μας. Αν δεν ξέρετε πως γίνεται αυτό θα σας διαφωτίσει το βιντεάκι που ακολουθεί. Δεν είναι τόσο δύσκολο αν το ξέρετε αλλά αν το δείτε βήμα προς βήμα είναι εφιχτό να γίνει. Δοκιμάστε  δεν έχετε τίποτα να χάσετε. Καλές απόκριες.

Τα αποκριάτικα κουστούμια εποχής είναι πραγματικά υπέροχα και μας μεταφέρουν σε άλλους χρόνους και καιρούς ξαναζωντανεύοντας, έστω και λίγο, εκείνες τις εποχές. Διαβάζοντας μέσα από τα βιβλία ή βλέποντας έργα εποχής, πολλές φορές αναπολούμε και τις τότε ενδυμασίες. Τώρα μπορούμε και εμείς να φτιάξουμε ένα τέτοιο κουστούμι για τα παιδιά μας, αλλά και για εμάς τους ίδιους,  με πατρόν κομμένο στα μέτρα μας.  
Βρήκα μια γωνιά στον Πειραιά, που έχει τέτοια πατρόν για τα κουστούμια εποχής και μπορούμε να τα φτιάξουμε μόνες μας,. Όσες από  εσάς ξέρετε να κόβετε πατρόν και να ράβετε είναι μια καλή ευκαιρία να δημιουργήσετε.

Απόκριες και οι νεράιδες και τα ξωτικά ξαναζωντανεύουν και πάλι. Είπαμε πώς μπορούμε να φτιάξουμε τα φτερά τους με απλά υλικά, να δώσουμε και μια εύκολη στολή για την διασημότερη νεράιδα, την  Τινκερμπέλ. Με ένα απλό μπλουζάκι μακό πολύ μεγαλύτερο από το μέγεθός σας, γιατί θα το κόψουμε, μπορούμε να φτιάξουμε το περίφημο κουστούμι της σε τρία πολύ απλά βήματα.  
Με κιμωλία φτιάχνουμε το περιθώριο που θα κόψουμε το μπλουζάκι και το κάτω μέρος με το αντιπροσωπευτικό ζιγκ-ζάγκ του κουστουμιού της νεραιδούλας. Κόβουμε αφήνοντας περιθώριο ένα δυό  πόντων γιατί μετά θα γαζώσουμε επάνω στα σημάδια και θα γυρίσουμε μέσα έξω το κουστούμι. 

Ένα αποκριάτικο κουστούμι  που όλα τα παιδιά ονειρεύονται να φορέσουν, μεγάλα και μικρά, είναι το κουστούμι μια νεράιδας ή ξωτικού. Για να ανανενώσετε τις εικόνες σας για τα κουστούμια της νεράιδας ή του ξωτικού βρήκα για εσάς ένα αντιπρωσοπευτικό κινούμενο του Disney, με την πιό διάσημη νεραιδούλα , την Τιγκιμπέλ. Δείτε το και θα σας έρθουν πολλές ιδέες για την κατασκευή του αποκριάτικου κουστουμιού. Τα φτερά όμως; Και για αυτό υπάρχει λύση. Για όλα τα φτερά που ονειρευτήκατε να φτιάξετε υπάρχουν εδώ με οδηγίες και όσο γίνεται πιό αναλυτικά, σε τρία βίντεος. Θα ασχοληθούμε με το πρώτο βίντεο που νομίζω καλύπτει και τα άλλα. Μερικές εξηγήσεις για όσους δεν γνωρίζουν ιταλικά.

Τι θα χρειαστούμε

  • Λίγο σύρμα ή μερικές συρμάτινες κρεμάστρες, πολλά μαγαζιά ρούχων τις πετάνε κατά καιρούς.

Σελίδες