Ασκήσεις χρωματολογίας είναι εφαρμογές που τίθονται  σε όσα θαυμαστά μαθαίνουμε για τα χρώματα και πως τα συνδιάζουμε για το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα στα έργα μας. Είναι πολύ σημαντικό για όλους εμάς που είναι ανάγκη της ψυχής μας  και έκφραση η ζωγραφική να μάθουμε πως να χειριζόμαστε τα χρώματα που βάζουμε πάνω στον καμβάς μας.

Δεν αρκεί να φτιάξουμε αυτό που βλέπουμε ή που φανταζόμαστε,πρέπει να συνδιάσουμε έτσι τα χρώματα που να ευχαριστούν το μάτι μας και το μυαλό μας. Ο φυσικός μελετά την ενέργεια των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων και τις μείξεις των χρωματικών φώτων, ο χημικος την μοριακή σύστασητης χρωματικής ύλης, τα προβλήματα διατήρησης των χρωμάτων και την ανίιστασή τους στο φώς, ο φυσιολόγος εξετάζει τις διαφορετικές δράσεις του φωτό και των χρωμάτων πάνω στο οπτικό μας σύστημα-μάτι και εγκέφαλος-και μελετά τις συνθήκες και τις ανατομικές λειτουργίες τους. Ο ψυχολόγος ενδιαφέρεται για τα προλήματα της δράσης χρωμάτικών ακτινοβολιών στη ψυχή και στο πνεύμα μας.

Ο ζωγράφος που θέλει να γνωρίζει το αποτέλεσμα των χρωμάτων από αισθητική άποψη, πρέπει να έχει γνώσεις τόσο φυσιολογίας όσο και ψυχολογίας. Τα οπτικά,ψυχικά και πνευματικά φαινόμενα συνδέονται με πολλούς και διάφορους τρόπους μέσα στο κόσμο των χρωμάτων και των χρωματικών τεχνών.


ΚΑΝΤΕ ΕΝΑ ΠΕΙΡΑΜΑ
Φτιαχτε ένα κόκκινο πλακάτο κύκλο. Σε όλα τα σημεία το ίδιο κόκκινο.Αυτό σημαίνει πλακάτο.
Βάλτε το σε ένα άσπρο τοίχο.

Απομακρυνθείτε λίγο από αυτό και συγκεντρώστε την ματιά σας για ένα δυό λεπτά πάνω στο κόκκινο κύκλο.
Περιμένω να μου πείτε τι είδατε γύρω από αυτόν.