Ζωγραφική σε ξύλο

Η ζωγραφική πάνω σε ξύλινη επιφάνεια γίνεται με διάφορους τρόπους.Το ξύλο είναι ένα στέραιο υλικό για αυτό και οι παλιοί ζωγράφοι δούλευαν πάνω σε ξύλο τα έργα τους με την βοήθεια μιάς κάποιας προετοιμασίας του ξύλου. Ήταν απαραίτητο αυτό για να μήν "χάνονται" τα χρώματα από τους πίνακες.

Και οι αγιογραφίες σε ξύλα, πολύ στεγνά και όσο γίνοταν πιό παλιά, γινόντουσαν και γίνονται ακόμα και σήμερα από πολλούς αγιογράφους. Αν όμως θέλουμε να ζωγραφίσουμε σε ξύλο και να φαίνεται και το ξύλο στη ζωγραφική μας;

Αν δεν θέλουμε να βάλουμε κάτι από κάτω; με άλλα λόγια, αν δεν θέλουμε να κάνουμε κανενός είδους προετοιμασίας στο ξύλο μας, αλλά δεν θέλουμε και να χάνονται τα χρώματα μόλις στεγνώσουν;

Δύσκολα μου βάζετε, παιδιά, ειλικρινά. Θα σας πω πως εγώ ξεπέρασα τα μικρά προβλήματα ζωγραφίζοντας σε ξύλο απ ευθείας. Αν υπάρχει λούστρο στο ξύλο δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Δοκιμάστε σε ένα έπιπλο, που έχει λούστρο και δεν έχει φύγει με τον καιρό, και θα δείτε ότι δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα ούτε όταν το ζωγραφίζετε, ούτε αργότερα.

Οι πόροι του ξύλου με το λούστρο έχουν κλείσει. Άκόμα και πλαστικά του εμπορίου να χρησιμοποιήσετε δεν θα έχετε πρόβλημα. ΘΑ ζωγραφίσετε ότι θέλετε μιά χαρά.

Αν το ξύλο δεν έχει λούστρο και έχει ανοιχτούς πόρους, που ρουφάνε το χρώμα που βάζετε, τότε καλό θα ήταν να κάνετε τις εξής ενέργειες.

  1. Να γυαλοχαρτίσετε πολύ καλά την επιφάνεια του ξύλου σας.
  2. Να περάσετε  ένα-δύο χέρια κάσσια και να την αφήσετε να στεγνώσει
  3. Να περάσετε, αν δεν θέλετε να σκουρύνει το ξύλο σας, μία,δύο στρώσεις Βιναμούλ.

Είναι μία κόλλα που δεν είναι διαφανής και μοιάζει με την γνωστή μας ατλακόλ για ξύλα ή πλακάκια, αλλά δεν είναι ίδια. Όταν στεγνώσει γίνεται διάφανη και δεν βλέπει κανείς ότι πρίν υπήρχε κόλλα εκεί πάνω. Αυτή κλείνει, μόλις στεγνώσει, τους πόρους του ξύλου και το γυλίζει κιόλας. Μετά μπορείτε να ζωγραφίσετε άνετα και με ότι μπογιές θέλετε, ακόμα και με νεροχρώματα.

Και κάτι σπουδαίο! το ξύλο σας θα κρατήσει για πολύ πολύ καιρό χωρίς να σκεβρώσει ή να ανοίξει.

Το έχω δοκιμάσει και το ξέρω.
Μόνο αν υπάρχει πολυ υγρασία στο τοίχο που θα ακουμπήσετε το ξύλος σας μπορεί να πάθει κάτι.

Αυτός ο δίσκος σερβιρίσματος είναι φτιαγμένος με ακριλικά χρώματα και τον τρόπο που σας είπα πάρα πάνω. Χρησιμοποιείται εδώ και 15 χρόνια καθημερινά. Δεν έχει πάθει απολύτως τίποτα. Δείτε τον!

Τα πορταίτα των φαγιούμς είναι φτιαγμένα σε ξύλο.Αντέχουν ακόμα αν και ταλαιπωρήθηκαν πολύ.Το υλικό που τα κράτησε, κατά την γνώμη μου, είναι το κερί και η ξηρασία της ερήμου.Δείτε το βίντεο και δοκίμαστε να ζωγραφίσετε χωρίς πολλά πολλά απ ευθείας στο ξύλο σας με τα λίγα που προτείνω. θα με θυμηθείτε.