Πως ζωγραφίζουμε βάρκες

Οι βάρκες στη θάλασσα ή στα ποτάμια και στις λίμνες είναι για εκείνον που τις ζωγραφίζει  ότι και οι ανθρώπινες φιγούρες σε μια τοπιογραφία, δίνουν ζωή και ένταση στο τοπίο.  Καλό θα είναι λοιπόν να τις παρατηρήσουμε και να τις δώσουμε την σημασία που τους αξίζει. 
Δεν έχουν εύκολη προοπτικη παραμόρφοση και  μια λάθος γραμμή μπορεί να κάνει την βάρκα μας να μοιάζει με καρυδότσουφλο ή ακόμα χειρότερα, με σκάφη.  Μπορούμε να τις βρούμε μέσα στη θάλασσα, έξω από την θάλασσα, σε όλα τα χρώματα και σε όλες τις καταστάσεις. Πότε πολύ καινούργιες να αστράφτουν στο γαλάζιο της Έλλάδας πότε σαν ναυάγια να σε κοιτούν σιωπηλά και να σου λένε ιστορίες για τα ταξίδια τους. Πάντα όμως η προοπτική τους δεν αλλάζει τόσο που λέμε πως άν ζωγραφίσεις μία σωστά τότε είναι σαν να έχεις φτιάξει τις βάρκες όλου του κόσμου.

Δοκιμάστε να φτιάξετε βάρκες ή καράβια από φωτογραφίες πρώτα και για την καλύτερη κατανόηση της προοπτικής τους  ας τετραγωνίσουμε την φωτογραφία και ας προσέξουμε τις  προοπτικές τους παραμορφώσεις. Παρατηρήστε επίσης την επάφή της κάθε βάρκας με το νερό, τις αντανακλάσεις τους ή την περίεργη σκιά που αφήνουν αναποδογυρισμένες στην άμμο. Δεν είναι υπέροχες;

Ένα σχέδιο με μολύβι που αποδίδει υπέροχα  την ηρεμία  της βάρκας που λιάζεται στον καλοκαιρινό ήλιο.Σαν μικρές κουτσομπόλες αγναντεύουν τον ορίζοντα και ξεκουράζονται που και πού κοιτώντας τον ουρανό και περιμένοντας την θαλασσινή τους περιπέτεια.

Μια επισήμανση που με έκανε να διαλέξω αυτό το βιντεάκι για να στο παρουσιάσω. ΟΙ βάρκες όταν είναι πρώτο πλάνο, ζωγραφίζονται πάντα τελευταίες μέσα σε ένα θαλασσινό τοπίο.  Ο ζωγράφος επέλεξε να κάτσει χαμήλα , ίσως στην άμμο, για να αποδώσει το τοπίο και τις βάρκες σε πρώτο πλάνο.