Πώς ζωγραφίσουμε θαλασσογραφίες

 

Ένα ξεχωριστό και ιδιαίτερο κομμάτι της ζωγραφικής τέχνης είναι οι θαλασσογραφίες. Το να ζωγραφίζεις την θάλασσα,  εκ του φυσικού, είναι το ωραιότερο και ίσως το δυσκολότερο κομμάτι της ζωγραφικής. Αλλά και μόνο να βλέπεις την θάλασσα είναι αναζωογονητικό από μόνο του, φανταστείτε πόσο αναζωογονητικό είναι να την ζωγραφίζει κανείς και να παίρνει την εικόνα της μαζί του στο χώρο του. Κάθε φορά που την βλέπει κανείς θυμάται και αναζωογονείται ξανά. Πάμε , λοιπόν να ζωγραφίσουμε την αγάπη μας, την θάλασσα.

Αν δεν έχετε δεί το "ναυάγιο" του Τάρνερ δεν είσατε ακόμα ερωτευμένοι με την θαλασσογραφία. Όλη η δύναμη της θάλασσας είναι μαζεμένη εκεί, σε αυτά τα δύο τετραγωνικά καναβάτσου.

Μετά από αυτό θα προσπαθήσω να σας διηγηθώ, όσο μπορώ καθαρότερα, πως είναι να κάθεσαι απέναντι από μία θάλασσα με ένα τελάρο και μερικές μπογιές και να προσπαθείς να χωρέσεις το μεγαλείο της σε τόσο περιορισμένο χώρο. Οπλιστείτε πρώτα πρώτα με υπομονή και καρτερικότητα. Στις πρώτες προσπάθειες στην καλύτερη περίπτωση, θα κοιμηθείτε εκεί στην ακρογιαλιά παρατηρώντας και ακούγωντάς την. Μετά από πολλές επισκέψεις θα πετάξετε τα χαρτιά και τις μπογιές γιατί δεν θα μπορείτε να την ζωγραφίσετε επειδή σας ζαλίζει το κύμα. Υπομονή!  Πάρτε μαζί σας την επόμενη φορά ωτοασπίδες και απομονώστε τον θόρυβο του κύμματος. Διαλέχτε ένα ήσυχο πρωινό με πολύ μικρό κυμματάκι και προσπαθείστε ξανά. Υπάρχει βέβαια, πάντα η φωτογραφία αλλά πιστέψτε με, δεν έχει καμμία σχέση με αυτό που θα είδατε ζωντανά.

Αρχίστε λοιπόν να ζωγραφίζεται την μαγεύτρα θάλασσά μας πρώτα σε ηρεμία και σιγά σιγά θα φτάσετε να καρφώνετε το καβαλέτο στην παραλία, να δένεστε σε κάποιο βράχο  και το τελλάρο σας  στο καβαλέτο προκειμένου να φτιάξετε μια impression θάλασσα

Η χαρά και η ικανοποίηση δεν περιγράφονται με λόγια!

 

 

Τα σχέδια που μπορούν να γίνουν από την θάλασσα είναι άπειρα και απροσπέραστα. Βρήκα μερικά δείγματα από ένα εκπληκτικό θαλασσογράφο και σας τα παραθέτω εδώ προκειμένου να σας παρακινήσω να το αποφασίσετε να ζωγραφίσετε την θάλασσά μας , εκ του φυσικού.

Τα χρώματα της ελληνικής θάλασσας δεν υπάρχουν πουθενά στο κόσμο, όπως και τα  χρώματα λουσμένα στο ελληνικό φώς. Υπάρχει ειδικό μάθημα στις σχολές ζωγραφική στις ευρωπαικές χώρες με θέμα 'Ελληνικό φως"

 

Ένα ακόμα βιντεάκι του ιδίου καλλιτέχνη που μας αποκαλύπτει βήμα βήμα πώς στήνει μια θαλασσογραφία του. Φαίνεται εύκολο, αλλά είμαι σίγουρη , πως έχει "φάει" ατελείωτες ώρες από την ζωή του για να παρατηρήσει και να φτιάξει σκίτσα και μικρούς πίνακες παρατηρώντας την θεά Θάλασσα που τόσο μας γοητεύει όλους μας.