Στένσιλ (Στάμπα)

Το Στένσιλ, ελληνικά διάτρητο, φτιάχνεται κυρίως από χαρτόνι λεπτό ή πιό παχύ ή άλλο υλικό που είναι αρκετα στέρεο για να κρατήσει την μπογιά ή από πλαστικό.
Το ζωγραφίζουμε με το θέμα που θέλουμε και το κόβουμε στα μέρη που θα επιλέξουμε για να ζωγραφίσουμε κάπου αλλού είτε με σπρέι (αερογραφία) είτε με κάλυψη μπογιάς με πινέλο.
Υπάρχει και το αντίθετο.Να σφραγίσουμε το θέμα μας πάνω πχ σε ένα ντουλάπι μας σαν σφραγίδα.Πως γίνεται όμως αυτό;
Υλικά:
Χαρτόνι
Το σχέδιο μας που θα το ζωγραφίσουμε επάνω στο χαρτόνι
Ψαλίδι ή καλύτερα κοφτάκι για το κόψιμο

Μόλις φτιάξουμε το σχέδιο με φως -σκιά κόβουμε  τα σκιερά μέρη συνήθως και το αρνητικό μας (στένσιλ) είναι έτοιμο να ζωγραφιστεί ξανά με περάσματα χρώματος ή αερογράφο ή σπρέι  πάνω σε μία άλλη επιφάνεια.
Τα μέρη που θα αφαιρέσουμε καλούνται νησιάΑν έχετε πολλά νησιά που θα σας χρειαστούν για το πρωτότυπο θέμα σας ζωγραφίζοντας τα ακόμα και με άλλα χρώματα, τα λέμε γέφυρες.

Κυρίως τα ζωγραφίζουμε με σπρέι και τα διορθώνουμε μετά, από πάνω για τυχόν λεπτομέρειες.
 

Η τεχνική στένσιλ στις εικαστικές τέχνες  αναφέρεται επίσης και  ως ποσουάρ.
Μια σχετική τεχνική (η οποία έχει βρει εφαρμογή σε ορισμένες σουρεαλιστικές συνθέσεις) είναι και η αερογραφία, όπου ο ψεκασμός της βαφής γίνεται γύρω από ένα τρισδιάστατο αντικείμενο για  να δημιουργήσει ένα αρνητικό  του αντικειμένου αντί του  θετικού που παράγει το   στένσιλ ενός σχεδίου.
Η τεχνική αυτή χρησιμοποιήθηκε και σε έργα ζωγραφικής σπηλαίων που  χρονολογούνται από το  10.000 π.χ., όπου  ανθρώπινα χέρια χρησιμοποιήθηκαν για την ζωγραφική των περιγραμμάτων αποτυπώματος  του χεριού ανάμεσα σε έργα ζωγραφικής  ζώων και άλλων  αντικειμένων.
Ο καλλιτέχνης ψέκαζε  μια χρωστική ουσία  γύρω από την παλάμη  του χρησιμοποιώντας μια κοιλότητα από οστό και φυσώντας με  το στόμα του για να κατευθύνει την  ροή της χρωστικής ουσίας.

Για τους μικρούς μας φίλους, τα παιδιά, που δεν τα ξεχνάμε ποτέ, έχουμε και στένσιλ με ζωάκια που μπορούν είτε να τα φτιάξουν μόνα τους ή με την βοήθεια των γονιών ,κυρίως στο κόψιμο με το κοπίδι.
Είναι μιά πολύ ωραία προσπάθεια και για τους δύο, γονείς και παιδιά και η χαρά της δημιουργικής συνεργασίας ανήκει και στα δύο μέρη.Δοκιμάστε το!

Σαν παραθέτω δύο βιντεο, το κάθε ένα με τις δικές του ιδιεταιρότητες, που ίσως σας δώσουν μιά ιδέα των δυνατοτήτων αυτού του μέσου.
Άλλοστε θυμηθείτε πως όλοι έχουμε κάνει στένσιλ όταν με σπρέι από τεχνιτό χιόνι βάλαμε χιονάνθρωπους ή ελαφάκια στα παράθυρά μας για την χριστουγενιάτικη γιόρτη.

Ακόμα μιά εφαρμογή της  εφαρμογής στένσιλ.
Αυτή την φορά ο τοίχος του σπιτιού μας θα δεχτεί τις καλλιτεχνικές μας δημιουργίες αλλάζοντας όχι μόνο το χώρο μας αλλά και την καθημερινή μας διάθεση βάζοντας την σφραγίδα μας , στην κυριολεξία, στο χώρο μας.

Καλή επιτυχία σε ότι επιλέξετε να κάνετε!