Ποιά είναι τα χρώματα στο ανθρώπινο σώμα

Το ανθρώπινο σώμα έχει χρώμα ή καλύτερα θα λέγαμε, έχει χρώματα γιατί είναι πάρα πολλά και για τον καθένα μας είναι και ιδιαίτερα ως αναφορά τις αποχρώσεις τους και ατομικά. Αλλάζουν ανάλογα με το φως αλλά και την διάθεσή του κάθε ενός από εμάς.

Όταν δε θελήσουμε να μεταφέρουμε το ανθρώπινο χρώμα του σώματός μας σε ένα πίνακα τότε οι αλλαγές είναι άξιες να τις μελετήσουμε και να τις παρατηρήσουμε. Με έχουν ρωτήσει, συχνά πυκνά, τι χρώματα να  βάλουμε στην παλέττα μας για να φτιάξουμε την ανθρώπινη σάρκα. Είναι μιά ερώτηση που δύσκολα μπορεί να απαντήσει κανείς για τους λόγους που σας είπα πάρα πάνω.

Μια προσέγγιση που θα μπορούσα να τολμήσω να κάνω είναι να παρατηρήσουμε το μοντέλο μας προσεκτικά, είτε είναι αυτό από φωτογραφία είτε εκ του φυσικού και να πάμε ψάχνοντας τις αποχρώσεις της σάρκας χωρίζοντας τις, σε ψυχρές περιοχές και θερμές και εντοπίζωντας στο τέλος τα φώτα της σάρκας. Ένα άλλο σημείο που πρέπει να προσέχουμε , είναι το χρώμα που θα βάλουμε πίσω από το σώμα που ζωγραφίζουμε ή πίσω από το πρόσωπο. Ξαναθυμίζω ότι οι κανόνες της χρωματολογίας εδώ παίζουν το πρώτο ρόλο. Παρακαλώ ρίχτε μια ματιά σε αυτούς τους κανόνες της χρωματολογίας , εδώ στα κεφάλαια περί χρωματολογίας. Αν πχ. είναι μπλέ το φόντο του πίνακα σας , καλό θα ήταν να φτιάξετε τη σάρκα σε αποχρώσεις του πορτοκαλί γιατι το ένα χρώμα συμπληρώνει το άλλο (συμπληρωματικά), έαν είναι πρασινοπό το φόντο του πινακά σας καλό θα ήταν η σάρκα να είναι σε τόνους του κόκκινου για τον ίδιο λόγο του κανόνας της χρωματολογίας, κύρια και συμπληρωματικά χρώματα.

Αν παρατηρήσουμε προσεκτικά την ανθρώπινη σάρκα στο φώς και την σκιά θα δούμε με ποιά εκπληκτική ευκολία πάλλονται τα χρώματα της ίδιας σάρκας.

Θα μπορούσα να παραθέτω , επ αόριστο, διάφορους τέτοιους λόγους πιστοποιόντας με αυτό τον τρόπο , ότι δεν υπάρχουν στάνταρ  χρώματα που μπορούμε να βάλουμε στην παλέττα μας για να φτιάξουμε με αληθοφάνεια το ανθρώπινο χρώμα του σώματός μας. Προτιμώ να σας προτρέψω να παρατηρήσετε προσεκτικά το δικό σας χρώμα του σωματός σας και θα κατανοήσετε απόλυτα αυτά που σας γράφω πάρα πάνω.

Μην ξεχνάτε ότι ο Ελ Γκρέκο  ζωγράφισε με μεγάλη επιτυχία το σώμα βάζοντας μπλέ και ώχρα και άσπρο και παρ όλα τα χρώματα το αίσθημα που μας δίδεται κοιτάζοντας τα σώματά του να είναι απόλυτα αποδεχτά.

Παρατηρείστε τα χρώματα που χρησιμοποιεί ο ζωγράφος στο δεύτερο βίντεο. Στο παιδικό πορταίτο βάζει περισότερα μπλέ, λόγω σκουρότερο δέρματος του παιδιού σε σχέση με την γυναίκα δίπλα του. Στην γυναίκα , λόγω χρώματος μπλέκει περισσότερο ρόζ και κόκκινα και τελικά επιλέγει, για να ισσοροπήσει το πίνακα ένα απλό πράσινο στο φόντο.

Στο παιδικό πρόσωπο έχει χρησιμοποιήσει ο καλλιτέχνης μπλέ-πορτοκαλί ενώ στο πρόσωπο της γυναίκας πράσινο-κόκκινο.