Χαρτιά και χαρτόνια
Εκτός απ τους μουσαμάδες μπορούμε να ζωγραφίσουμε σε ξύλο, κόντρα πλακέ, νοβοπάν και χαρτιά και σε χαρτόνια.
Χαρτιά υπάρχουν πολλών ειδών, είπαμε ήδη μερικά. Εκείνο που θέλω να γράψω εδώ, είναι η προετοιμασία των χαρτιών και χαρτονιών και μερικά για την προετοιμασία των ξύλωn
Προετοιμασία χαρτιών και χαρτονιών για ελαιογραφία:
Όλοι ξέρουμε το χαρί του μέτρου, το γνωστό μας χασαπόχαρτο.Το λέμε έτσι, γιατί οι χασάπηδες το χρησιμοποιούσαν και ίσως και να το χρησιμοποιούν ακόμα, για να τυλίγουν το κρέας.
Αυτό το πολύ φτηνό χαρτί μπορεί να ζωγραφιστεί με πολύ καλά αποτελέσματα με μολύβι, με κάρβουνο, με παστέλ, με πλαστικά του τοίχου,με ξυλομπογιές.
Αν όμως θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε για λαδομπογιές θέλει μια ελαφριά προετοιμασία με νερόκολλα ή ατλακόλ ή βιναβίλ και νερό. Μερικές φορές αν δεν με ενδιαφέρει να στεγνώσει γρήγορα η προετοιμασία βάζω στην κόλλα λίγη άσπρη μπογιά ελαιογραφίας και λάδι,αλλά ελάχιστο και το βάφω. Μόλις στεγνώσει ελαφρά αρχίζω την ζωγραφική. Το έχω πάντα στερεωμένο σε ένα ίσιο κόντρα πλακέ και κολλήμένο με κάποια κολλητική ταινία για να μην γυρίσουν οι άκρες.
Τα χαρτόνια:
Αντέχουν λιγότερο απ ότι φαντάζεστε και ειδικά τα γιαλιστερά όταν τα περνάμε με παραφηνέλαιο.Μετά τα χρώματα μαυρίζουν και το χαρτόνι φουσκώνει.Καλύτερα να το περάσετε με μιά ελαφριά στρώση προετοιμασία υφάσματος.
Τα ξύλα:
Για την απ ευθείας ζωγραφική σε ξύλο έχουμε πει στο άρθρο μας, ζωγραφική σε ξύλο.
Γιά τα ξύλα που θέλετε να καλύψετε με προετοιμασία θα ακολουθήσετε ή την προετοιμασία της αγιογραφίας προσέχοντας να δουλεύετε σύμφωνα με τα νερά του ξύλου.
Για τα κόντρα πλακέ:
Προτιμείστε κοντρα πλακέ θαλάσσης για να μην σας σκευρώσει με τον καιρό και όχι πολύ λεπτό.
Ακόμα μιά βοήθεια για να μην σκευρώσει το κόντρα πλακέ. είναι να βάλουμε ένα τουλουπάνι πρίνα απ την επεξεργασία με την κόλλα-κιμωλία, τιτάνιο.
Άλλη μιά πρόταση. Τελειώνοντας το έργο βάλτε βερνίκι και στις δυό πλευρές του ξύλου.
Στην επιφάνεια που ζωγραφίσατε και στην πίσω μεριά, ακόμα και στις μικρές μεριές της περιφέρειας του ξύλου.