Ογκίστ Ροντέν, ο αυτοδίδακτος γλύπτης

 

Ο Ροντέν που γεννήθηκε στο παρίσι και πέθανε στο Auguste Meudon ήταν από τους σημαντικότερους γλύπτες στο πέρασμα από το 19ο στον 20ο αιώνα. Καθιέρωση ένα στιλ, το οποίο ονομάστηκε «Ιμπρεσιονισμός στα γλυπτά». Η επιφάνεια των δημιουργημάτων του είναι διαμορφωμένη απαλή και κυματιστή, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα πλούσιο παιχνίδι φωτός και σκιάς που δημιουργεί εντυπώσεις ζωγραφικής.

Συχνά επιδιώκεται η εντύπωση του ημιτελούς και αποσπασματικού και συχνά εξέχουν οι φιγούρες τόσο πολύ, ώστε να προβάλεται το κεντρικό θέμα του έργου. Ο Ροντέν έμεινε πιστός στο νεομπαρόκ στιλ της εποχής του, οι κυριότερες επιδράσεις στο έργο του προέρχονται όμως από τον Μιχαήλ 'Αγγελο.
Κυριότερα έργα του Ροντέν είναι «Ο σκεπτόμενος» (1880), «Οι πολίτες του Καλαί» (1884-86), «Το φιλί» (1886), το άγαλμα του Μπαλζάκ (1892-97). Ο Ροντέν ήταν επίσης ιδιοφυής σχεδιαστής και ζωγράφος. 

Μερικά από τα ποιό διάσημα έργα του Ροντέν, όπως είναι ζωντανές αποδείξεις στο μουσείο του στο Παρίσι. Ένας άνθρωπος που ανέβασε ένα σκαλοπάτι στις αρχές του 19ου αιώνα την τέχνη της γλυπτικής ακολουθώντας τις νεωτεριστικές τάσεις των εξπρεσσιονιστών ζωγράφων της εποχής του. Η γλυπτική άργησε λίγο να ακολουθήσει το άλμα της ζωγραφικής , αλλά χάρι στον Ροντέν το πέτυχε.