Προοπτική κτηρίων

Πως στήνουμε το θέμα.

Ας πούμε όταν θέλουμε να ζωγραφίσουμε την πλατεία της Μπολόνιας  μιάς και το έχουμε σαν οπτικό παράδειγμa. Το πρώτο που θα πρέπει να κάνουμε είναι να παρατηρήσουμε πολύ προσεκτικά το θέμα μας για να επιλέξουμε το χαρτί μας αν θα είναι ορίζόντιο ή κάθετο. Επιλέγουμε με αυτόν τον τρόπο αν ή συνθεσή μας θα είναι κάθετη ή οριζόντια, πολύ σημαντικό.

Εδώ έχει επιλέξει ο ζωγράφος την οριζόντια σύνθεση πολύ σωστά για την δική μου κρίση.

Σαν δεύτερο βήμα θα πρέπει να βάλουμε την γραμμή του ορίζοντα στο ύψος δηλαδή που βλέπουν τα μάτια μας.Εκεί θα συγκλίνουν σε σημεία φυγής και όλες οι κύριες γραμμές των κτηρίων μας. Μην τις αφήσετε στη τύχη τους, έστω και νοερά ή με μικρές κοφτές απαλές γραμμές δώστε στο σχέδιο τις σωστές κατευθύνσεις μέχρι τα σημεία φυγής ακόμα και αν οι κάθετες γραμμές των κτηρίων φυσικά δεν φτάνουν μέχρι εκεί.

Σίγουρα θα υπάρχουν και δευτερεύοντα σημεία φυγής στο θέμα μας. Βρείτε τα και βρείτε και τα σημεία τους που συγκλίνουν πάνω στη γραμμή του ορίζοντα

Επί παραδείγματι οι γραμμές φυγής στα κτήρια που είναι στό πίσω πλάνο του τοπίου και που είναι πιό μεγάλα σαν όγκοι δεν ανήκουν στις κύριες γραμμές φυγής. Δείτε το.

Ακόμα και η γραμμή του δρόμου πρέπει να συγκλίνει στο κύριο σημείο φυγής.

Το σχέδιο σχέδον έχει στηθεί, μένουν οι λεπτομέριες και αυτές δεν είναι πιά τόσο δύσκολες.

Ελπίζω να βοήθησα.

Ο κάναβος του σχεδιαστή
Το κατακόρυφο πλαίσιο αποτελείται από μια κορνίζα
διαιρεμένη σε τετράγωνα, με νήματα. Ο καλλιτέχνης
χρησιμοποιεί ένα χαρτί σχεδίασης, επίσης διαιρεμένο σε
τετράγωνα τμήματα, ίδια με του πλαισίου και παρατηρεί
το μοντέλο του από ένα στόχαστρο.
Αν και η ταπεινή γνώμη είναι ότι πολύ δουλειά για το τίποτα. Μία βελόνα του πλεξίματος ή ένα μακρύ μολύβι ή ακόμα και ένα σύρμα κάνουν την ίδια δουλειά.
Όταν πρωτοάρχιζα να ζωγραφίζω, τα δέκα μου χρόνια περίπου(απο δυο χρονών ζωγραφίζω αλλά λέμε τώρα για πιό τεχνικά σχέδια) όλα αυτά, με κουτάκια διαφανή, με γραμμούλες μέσα, μου φαινόντουσαν βάσανο μάλλον.Όμως αν σας βοηθούν δεν έχετε παρά να κατασκευάσεται ένα τέτοιο, είναι πανεύκολο να γίνει.