Πως ζωγραφίζουμε δέντρα

Τα δέντρα είναι υπέροχα! Χιλιάδες πίνακες έχουν γίνει με αυτό και μόνο το θέμα, τα δέντρα.
Υπάρχουν τόσες πολλές ποικιλίες από αυτά που δεν ξέρεις ποιό να διαλέξεις.
Όταν όμως θέλουμε να τα αναπαραστήσουμε στο χαρτί μας θα πρέπει να μάθουμε μερικά μυστικά για τον τρόπο της αναπαράστασης.
Διαλέχτε πρώτα το δέντρο σας.Αναρωτηθείτε γιατί το διαλέξατε, για τον κορμό του, πχ ελιά, για το φύλλωμά του, πχ ακακία, για το σχήμα του, πχ ένα δέντρο χωρίς φύλλα.
Όλα αυτά έχουν σημασία.
Άλλο που έχει επίσης μεγάλη σημασία είναι το υλικό της ζωγραφικής σας. Αλλοιώς θα ζωγραφίσετε ένα δέντρο με νεροχρώματα, αλλοιώς με ακριλικά χρώματα, αλλοιώς με μαλακά παστέλ.

Άλλο που έχει σημασία είναι αν το δέντρο σας είναι το κεντρικό σας θέμα ή πλαισιώνει το τοπίο σας στο πίνακά σας.
Παρατηρείστε τα δέντρα είτε σαν μονάδα είτε σαν συστάδα. Πως δέχονται το φώς της ημέρας, πως αλλάζουν όταν το τοπίο έχει συνεφιά, πως αλλάζουν τον χειμώνα ή το φθινώπορο. Αν έχετε πρόχειρο ένα μολύβι και ένα χαρτί τραβείχτε κάποιες γραμμές για να θυμάστε αργότερα στο σπίτι σας, τι είδατε ζωντανά στην εκδρομή σας. Θα σας βοηθήσει πολύ αυτές οι παρατηρήσεις και τα γρήγορα σκίτσα σας για τους πίνακές σας μετά.
Ένα  ακόμα που θέλω να σας υπογραμμίσω είναι, ότι πρώτα φτιάχνουμε το τοπίο ή το χρώμα που βρίσκεται πίσω από το δέντρο μας και μετά το ίδιο το δέντρο.Αυτό μην το ξεχνάτε ποτέ!

Τα πινέλα επίσης παίζουν μεγάλο ρόλο για ένα ρεαλιστικό δέντρο, όποιο και αν είναι αυτό. Συνήθως τα πινέλια-βεντάλιες μας δίνουν ανάλαφρες πινελιές που θυμίζουν φύλλωμα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί ένα απλό πινέλο που βάφουμε ένα παλιό μας έπιπλο να μας βοηθήσει στο φύλλωμα ενός δέντρου.
Το πιό σημαντικό από όλα είναι η παρατήρηση και η επανάληψη.Αν ζωγραφίσουμε το πρώτο μας δέντρο ίσως και να μην είναι πειστικό.
Αν το επαναλάβουμε όμως αρκετές φορές θα είναι όλο και καλύτερο.
Μην απογοητεύεστε από την πρώτη φορά, κανείς δεν γεννήθηκε δάσκαλος. Όλοι μάθαμε με τον επίμονο τρόπο της επανάληψης.

Αυτά τα βιντεάκια κάθε ένα με διαφορετικό υλικό ελπίζω να σας βοηθήσουν περισσότερο στην κατανόηση του θέματος.
Στο πρώτο είναι νεροχρώματα.

Βέβαια δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι αντανακλάσεις από ένα τέτοιο θέμα που πραγματικά είναι υπέροχες όταν μπαίνουν στα τιπία με δέντρα και νερά.

Σε αυτό το βίντεο έχει αλλάξει το υλικό ζωγραφικής , είναι ακριλικά ή λάδια.
Ο τρόπος ζωγραφικής έκφρασης έχει αλλάξει και αυτός επίσης.