Πως ζωγραφίζουμε μάτια

Τα μάτια είναι απ τα πρώτα που ζωγράφισαν οι ζωγράφοι και ασχολήθηκαν όλοι οι καλλιτέχνες με αυτά που λένε πως είναι ο καθρέφτης της ψυχής.
Βρίσκουμε τα μάτια παντού, ακόμα και στη θρησκεία. Από παλιά , λοιπόν κάτι μας τραβούσε στο να ζωγραφίσουμε τα μάτια μας.
Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι έκαναν τα μάτια φυλαχτό και τα ζωγράφισαν με περίεργο τρόπο που δεν άλλαξε μέσα σπ το πέρασμα των αιώνων.
Οι αρχαίοι Έλληνες, πιο ρεαλιστές ήθελαν τα μάτια και στα αγάλματά τους και στα πήλινα αγγεία τους και στις τοιχογραφίες τους, προσπάθησαν να τα αποδώσουν όπως ακριβώς τα βλέπουν.
Στό πέρασμα των αιώνων , τα μάτια είναι αυτά που καθηλώνουν τον θεατή σε ένα πορταίτο.
Αξίζει να δούμε την τεχνική τους στη ζωγραφική και να πούμε και να δούμε , όσο το δυνατόν περισσότερα από αυτά τα θαυμάσια εξωτερικά όργανα του ανθρώπου, που μας βοηθούν ακόμα και να τα ζωγραφίζουμε.

Το αιγυπτιακό μάτι ζωγραφίζεται πάντα προφίλ ακόμα και αν το σώμα είναι αμφάς, όπως και όλο το πρόσωπο.Αυτή ήταν η ζωγραφική των αρχαίων αιγυπτίων.Βάφεται με περίτεχνο τρόπο και με έντονο μολύβι και τραβιέται έξω απ την φυσική του κόγχη.

 

 

 

 

 

 


Τα μάτια απ τα πορταίτα των Φαγιούμς όλη η δύναμη του πορταίτου δίνεται στα μάτια.Μάτια όλο έκφραση και μεγαλείο , μάτια που δεσπόζουν στο πρόσωπο και δείχνουν την χαρά ή την λύπη του μοντέλου.

Ζωγραφική ματιού με μολύβι και βήμα βήμα η δημιουργία του.Δείτε το!

Ζωγραφική ματιού με μεικτή τεχνική από νεροπαστέλ και γκουάς.Βήμα -βήμα η δημιουργία του τόσο ρεαλιστικού ματιού με λεπτομέριες από την μεικτή τεχνική του.