Πως να ζωγραφίσω σε τοίχο

Η ζωγραφική σε τοίχο μας ακολουθεί από την Κνωσσό με τις περίφημες τοιχογραφίες της, από την Πομποιία με αντίγραφα του Απελλή και από όλες τις γνωστές μας αγιογραφίες-τοιχογραφίες ναών και μοναστηριών της χώρας μας.
Πολλοί από εσάς ψάχνετε στο διαδύκτιο και στη σελίδα μας για κάποιες παραπάνω πληροφορίες. Τις μαζεύω εδώ όλες για διευκόλυνσή σας.
Τα υλικά που θα χρειαστείτε:

  • Πλαστικά χρώματα τοίχου
  • Λαδομπογιές τοίχου
  • Ακριλικά χρώματα για τοίχο

Είναι μπογιές φτηνότερες από τα σωληνάρια και τις προτείνω.

Αν ο τοίχος σας έχει βαφτεί με λαδομπογιές πριν, θα τον ξαναβάψετε με λαδομπογιές.Αν θέλετε να το βάψετε με πλαστικά, θα κάνετε τον κόπο να βγάλετε τις λαδομπογιές που έχει ήδη.
Αν είναι βαμένος με πλαστικά, γιαλοχαρτήστε  καλά και περάστε αστάρι πριν ζωγραφίσετε. Μια κιμωλία είναι ότι πρέπει για το προσχέδιό σας.Σβύνει εύκολα και δεν αφήνει σημάδια στον τοίχο μας. Μήν κάνετε προσχέδιο με μολύβι.

Το τοίχο που έχετε επιλλέξει να φτιάξετε την ζωγραφιά σας να μην σας βγάζει υγρασία, είναι σημαντικό. Κρίμα είναι μετά από τοση δουλειά να αναγκαστείτε να τον ξαναβάψετε.

Να έχετε ένα μεγάλο κουβά γεμάτο νερό για να καθαρίζετε κάθε τόσο τα πινέλα σας και έναν άλλον για να βάζετε τα πινέλα που χρησιμοποιείτε.Μην αφήνετε τα πινέλα εκτός νερού, θα σας χαλάσουν. Όταν αφήσετε το σχέδιο για την άλλη μέρα πλύντε όλα τα πινέλα με νερό και σαπούνι μέχρι να καθαρίσουν καλά. Μην τα αφήνετε μέσα στο νερό, θα σας προδώσουν την επαύριο με το να λασπώσουν τα χρώματα που θα τους βάλετε.
Τα πινέλα θα καθαριστούν και θα στεγνωθούν και η τρίχα τους να είναι όπως όταν τα αγοράσατε.
Τα πινέλα που θα αγοράσετε να είναι πλατιά και μεγάλα, όχι τις ζωγραφικής αλλά τα πινέλα που χρησιμοποιούν οι μποριατζήδες.
Προτιμείστε τα πινέλα για λαδομπογιές, είναι πιο αξιόπιστα.
Αν το πινέλο είναι πολύ μαλακό για να είναι σταθερό, κόψτε τις τρίχες που περισσεύουν ή κουρέψτε το ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Αυτό είναι έργο φίλης της σελίδας μας.Δεν είναι πολύ ωραίο;

Άλλες μικρές συμβουλές

Πως να στήσετε το έργο σας
Αν ο τοίχος είναι μεγάλο και η απόσταση που θα το δείτε είναι μικρή θα χρειαστείτε άξονες.
Ξέρετε πόσες φορές ,μετά το προσχέδιο, "γέρνει" το θέμα μας;
Οι άξονες θα σας βοηθήσουν να μείνει στις θέση που εσείς θέλετε.

Πως τραβάμε τους άξονες μας
Τραβήξτε μια κάθετη και μια οριζόντια γραμμή σε όλο το μήκος και πλάτος του σχεδιού σας και οριοθετήστε το χώρο της ζωγραφικής σας. Χωρίζουμε έτσι το θέμα στα τέσσερα. Γιά να είστε σίγουροι ότι οι γραμμές είναι κάθετες χρησιμοποιείστε ορθογώνιο τρίγωνο ή μετρήστε από την μιά πλεύρα μέχρι την άλλη ίσες αποστάσεις και τραβήξτε γραμμές με κιμωλία.Αν κάτι πάει στραβά η κιμωλία σβύνει με ένα πανάκι εύκολα.Μην σβύνετε την κιμωλία με βρεμένο σφουγγάρι, δεν χρειάζεται.
Αν ο τοίχος είναι πολύ μεγάλος ξαναχωρίστε με τον ίδιο τρόπο τα τετράγωνα που ήδη έχετε σε ακόμα τέσσερα μέρη.

Αυτοί είναι οι άξονες
Τώρα είμαστε σχεδόν έτοιμοι για το προσχέδιο μας. Λεω σχέδον, γιατί καλό θα ήταν να χωρίσετε στα ίδια μέρη και το σχέδιο που έχετε στο χαρτί σας ή στη φωτογραφία σας,  για ζωγραφική.
Αν θέλετε να ζωγραφίσετε με ελεύθερο  χέρι, χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο και αυτό που έχετε στο μυαλό σας είναι κυβιστικό πχ αρχίστε απ την μέση και απλωθείτε. Είναι πιο εύκολο απ το να αρχίσετε απ τις άκρες.
Αν ζωγραφίσετε με λαδομπογιές να έχετε πάντα τα παράθυρα ανοιχτά και τα νέφτια ή το white spirit πάντα κουμπωμένα.
ΟΙ λαδομπογιές απλώνονται ωραία αλλά δεν στεγνώνουν εύκολα. Μην βάζετε λινέλαιο στο νέφτι σας, θα νυχτώθείτε μέχρι να στεγνώσει το σχέδιο στο τοίχο.

Αλλά , αν παρόλα αυτά θέλετε λινέλαιο βάλτε μέσα στο μπουκάλι του ένα μεγάλο κομμάτι μαστίχα Χίου σκληρή αφού την κοπανήσετε στο γουδί σας να γίνει πούδρα και βάλτε το λάδι στον ήλιο, είναι μιά πολύ καλή λύση.

Θα σας βοηθήσει να στεγνώσουν πιό εύκολα τα λάδια σας και στον τοίχο και στο μουσαμά σας.

Το σχέδιο είναι έργο της κόρης μου σε τοίχο 3χ3 με μαλακά παστέλ και πλαστικά χρώματα.(Υποβλήθηκε από nemesis470 στις Τρι, 12/02/2008 - 17:17).
Περίμενα ο τοίχος με τόσα σκούρα χρώματα να είναι βαρύς και να μην μπορεις κανείς να κοιμηθεί (είναι στο υπνοδωμάτιο της), αλλά είχα άδικο. Είναι, ομολογώ, μια χαρά!Δοκιμάστε το!
 

Τα ακριλικά χρώματα
Δουλεύονται όπως και τα πλαστικά.Μην παίρνετε  πολλές αποχρώσεις,φτιάχτε τες μόνοι σας , είναι καλύτερο!

Ένα μυστκό
Αν τα χρώματα του νερού σας στεγνώνουν γρήγοτα και δεν ενώνονται με απαλά περάσματα, όπως το λάδι, κάντε ένα κόλπο!!!!
Έχετε μαζί σας ένα μπουκαλάκι με σωλήνα εκτόξευσης νερού.Την ώρα που περνάτε ένα καινούργιο χρώμα, ρίχτε λίγο νερό πάνω στο σχέδιο, υπό μορφή φυσσαλίδων. Πιστεύω ότι θα σας βοηθήσει στα μαλακά περάσματα των νεροχρωμάτων.
Και βέβαια μπορείτε πάντα να ζωγραφίσετε όπως στην υδατογραφία , σε βρεμένο τοίχο. Το έχω δοκιμάσει και είναι πολύ πιό εύκολο απ τον στεγνό.

Και αυτό το σχέδιο είναι σε τοίχο με λαδομπογιές απο φίλο της σελίδα μας. Μπράβο του! (Υποβλήθηκε από aris στις Σαβ, 10/18/2008 - 19:01)

Το σχέδιο είναι με λαδομπογιές του εμπορίου.Όπως βλέπετε, είναι θαυμάσιο και απ ότι μαθαίνω κρατάει και στον χρόνο.
Είναι πολύ ωραίες οι τοιχογραφίες. Το μόνο τους ελλάτωμα είναι που δέν μεταφέρονται σε άλλο σπίτι ή τοίχο. Αυτό είναι αποτρεπτικό για πολλούς από εμάς. Όμως για σκεφτείτε! ίσως να γίνεται!

Αν θέλετε να μεταφέρεται η τοιχογραφία σας επιλέξτε να φτιάξετε ένα νέο τοίχο πάνω στον παλιό σας με γυψοσανίδακαι ζωγραφίστε εκεί. Βιδώστε τα κομμάτια και αν ποτέ χρειαστείτε να τα μεταφέρετε γίνεται πιό εύκολο, νομίζω.

Άλλη μέθοδος μεταφοράς τοιχογραφίας είναι το τελάρωμα με ύφασμα και την προετοιμασία της ελαιογραφίας.
Ξέρετε, τελάρωμα, τέντωμα, προετοιμασία υφάσματος, βίδωμα στον τοίχο.
Ότι και αν επιλέξετε σας εύχομαι, καλη επιτυχία.