Χαλκογραφία

Η χαλκογραφία είναι η τέχνη της χάραξης του χαλκού . Υλικό για χαλκογραφίες, ένα λεπτό φύλλο χαλκού, το βρίσκουμε σε καταστήματα ειδών ζωγραφικής.
 Χρειαζόμαστε ένα κομμάτι φύλλο χαλκού, ένα φελιζόλ, ένα στυλό που δεν γράφει ή ένα εργαλείο για χαλκογραφία με μπίλλια μπροστά  και το σχέδιο σε χαρτί που να αντέχει την ταλαιπωρία. Επίσης χρειαζόμαστε σιδηρόστοκο, οξείδιο του θείου και ένα σύρμα κουζίνας από αυτό που χρησιμοποιούσαν παλιά που ήταν σαν τρίχες και σκούριαζε.
Σχεδιάζουμε  το σχέδιο με την βοήθεια ενός στυλό που δεν γράφει. Τον χαλκό θα τον έχουμε πάνω στον φελιζόλ  για να χαραχθεί ή πάνω σε σωρό απο εφημερίδες.  Αφού περάσουμε όλο το σχέδιο θα πρέπει από την καλή πλευράή απ την ανάποδη του χαλκού να έχει αποτυπωθεί το σχέδιό μας ανάγλυφο.Παίρνουμε μετά ένα κύλο αντικείμενο πχ κουταλάκι   του καφέ και με την κάτω πλευρά που είναι καμπυλωτό πιέζουμε από την ανάποδη το χαλκό πάνω στον φελλό για να γίνει καμπυλωτός και να σβησθούν  οι γραμμές όπου χρειάζεται.
Μετά βάζουμε τον   σιδηρόστοκο. Αυτός εχει δυο υλικά που όταν τα ανακατέψεις γίνονται σκληρά και κολλάνε πάνω σε μέταλλα. Αυτό το βάζουμε από την πίσω μεριά του χαλκού για να διατηρηθεί η καμπύλη που φτιάξαμε. Μπορείτε να βάλετε και πλαστελίνη και να κολλήσετε το έργο σας πάνω σε ένα ξύλο για να μη φαίνεται ή πήλό αλλά γίνεται βαρύ. Μετά παίρνουμε το οξείδιο του θείου.  Με ένα μπαμπάκι αλείφουμε τον χαλκό με αυτό το υγρό. Θα μαυρίσει αλλά μη φοβηθείτε θα πάρετε το σύρμα και θα το τρίψετε απαλά να το γυαλίσετε.Μπορούμε επίσης και να το κάψουμε προσεχτικά περνώντας το πάνω απο μια φλόγα καμινέτου ας πούμε. Έτσι οι περιοχές που δεν φθάνει το σύρμα θα μείνουν μαύρες. Αν το αφήσετε χωρίς βερνίκι και έχει υγρασία το σπίτι σας, θα πρασινίσει ο χαλκός. Αν το θέλετε πράσινο, που και εμένα μου αρέσει.μην το βερνικώσετε.Αν θελήσετε και να το βάψετε οι μπογιές που θα χρησιμοποιήσετε θα είναι σμάλτα είτε διαφανή είτε αδιαφανή αλλά πάντα σμάλτα.Οι άλλες μπογιές δεν κάνουν.