Μιχαήλ Άγγελος
Μικελάντζελο ντι Λουντοβίκο Μπουοναρότι Σιμόνι (Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni, 6 Μαρτίου 1475 - 18 Φεβρουαρίου 1564), γνωστός περισσότερο ως Μιχαήλ Άγγελος, ήταν γλύπτης, ζωγράφος, αρχιτέκτονας και ποιητής της Αναγέννησης. Σήμερα αναγνωρίζεται ως ένας από τους σπουδαιότερους δημιουργούς στην ιστορία της τέχνης. Υπήρξε ο μοναδικός καλλιτέχνης της εποχής, του οποίου η βιογραφία εκδόθηκε πριν το θάνατό του, στους Βίους του Τζόρτζιο Βαζάρι, ο οποίος επέλεξε να τον τοποθετήσει στην κορυφή των καλλιτεχνών, χρησιμοποιώντας για τον Μιχαήλ Άγγελο το προσωνύμιο ο θεϊκός (Il Divino). Στα δημοφιλέστερα έργα του ανήκουν οι νωπογραφίες που φιλοτέχνησε για το Παπικό παρεκκλήσιο του Βατικανού (Καπέλα Σιξτίνα), το άγαλμα του Δαβίδ και η Πιετά (αποκαθήλωση) στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου, στη Ρώμη.
Ανακαλύφθηκε άγνωστο προσχέδιο του Μιχαήλ Άγγελου
Ο ζωγράφος Μιχαήλ
Την ανακάλυψη ενός άγνωστου - μέχρι σήμερα στους κύκλους των ειδικών τέχνης - προσχεδίου έκανε τυχαία ένας ερευνητής, ο οποίος εκφράζει τη βεβαιότητα ότι πρόκειται για έργο του διάσημου ιταλού ζωγράφου Μιχαήλ Άγγελου.
Την ίδια εκτίμηση εξέφρασε και η διευθύντρια του γραφείου όπου κρατούνται τα αρχεία της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου, στα οποία βρέθηκε το προσχέδιο.
Όπως αναφέρει η καθημερινή εφημερίδα του Βατικανού L’ Osservatore Romano, πρόκειται για ένα προσχέδιο για τον τρούλο της εκκλησίας. Η ανακάλυψή του ανακοινώθηκε την περασμένη Πέμπτη.
Εκτιμάται ότι σχεδιάστηκε το 1563, σχεδόν ένα χρόνο πριν το θάνατο του Μιχαήλ Άγγελου. Αποδίδεται σε εκείνον, λόγω της λεπτομέρειας που υπάρχει στο προσχέδιο και που μόνο ένα έμπειρο χέρι όπως του Μιχαήλ Αγγέλου θα μπορούσε να σκιτσάρει.
Ο ζωγράφος γλύπτης, αρχιτέκτονας και ποιητής Μιχαήλ Άγγελος άρχισε να εργάζεται στην κατασκευή της Βασιλικής το 1547 και εκτιμάται ότι θα πρέπει να πλησίαζε τα ενενήντα όταν σχεδίασε το προσχέδιο αυτό με κόκκινη κιμωλία.
* Το προσχέδιο που αποδίδεται στον Μιχαήλ Άγγελο
ο γλύπτης μιχαήλ-Αγγελος
ο "Δαβίδ", ο μικρόσωμος ήρωας της Παλαιάς Διαθήκης, ανδριάντας γιγαντιαίων διαστάσεων, έτοιμος να αντιμετωπίσει το Γίγαντα Γολιάθ, έχοντας στον ώμο του τη σφεντόνα και συνοφρυωμένος ατενίζει και ... "μετράει" τον αντίπαλό του:
το σώμα του Δαβίδ με τις τέλειες αναλογίες θυμίζει τον Αδάμ στη (ζωγραφισμένη) "δημιουργία του ανθρώπου"; Πόση ομοιότητα παρουσιάζει ο Δαβίδ με τα κλασσικά πρότυπα των καλλιτεχνών της Αναγέννησης; Δείτε αρχαία κλασικά αγάλματα
ο αρχιτέκτων Μιχαήλ
Ο αρχιτέκτονας Μιχαήλ Άγγελος: με δικό του αρχιτεκτονικό σχέδιο κατασκευάστηκε ο θόλος του Αγ. Πέτρου στο Βατικανό, διαμέτρου 42 μέτρων