Αρμονία χρωμάτων και άλλες εξηγήσεις

Αρμονία σημαίνει ισορροπία δυνάμεων. Όταν μιλάμε για αρμονία χρωμάτων εννοούμε πως κρίνονται δύο ή περισσότερα χρώματα σε ένα περιορισμένο χώρο (πίνακα) ανάλογα με την ισορροπία που δημιουργούν στον εγκέφαλο μας.`Οπως ξέρετε τα χρώματα τρέχουν με διαφορετικές ταχύτητες.Η αρμονία αυτών και των παραγώγων τους επιτυχγάνεται όταν ο εγκέφαλος μας τείνει να τα γκριζάρει  ή να τα εκλάβει ως λευκό χρώμα.

Άν δίπλα σε ένα κύριο χρώμα βάλουμε το συμπληρωματικό του επιτυγχάνουμε αρμονία. Αν βάλουμε ένα ακαθόριστο χρώμα ή ακόμα χειρότερα αντίθετο θερμό ή ψυχρό ο εγκέφαλος θέλοντας να επιτύχει αρμονία το εκλαμβάνει ως άσχημο και εκεί λέμε δεν μας αρέσει. Ο ζωγράφος πρέπει να τοποθετεί τα χρώματα έτσι ώστε να ησυχάζει τον εγκέφαλό μας.Γύρω από μια λουρίδα κόκκινο άν μπει ένα ανάλογο πράσινο το κόκκινο αυτό θα φαίνεται ωραίο,όπως λέμε στη γλώσσα μας, θα λάμψει.

Το πράσινο είναι το συμπληρωματικό του κόκκινου όπως ήδη ξέρετε.`Ενα χρώμα όμως ή ακόμα καλύτερα ένας πίνακας λάμπει όχι μόνο με κύρια και συμπληρωματικά χρώματα αλλά και με αντιθέσεις χρώματων με προοπτικές παραμορφώσεις με την σύνθεση του θέματος και με πολλά άλλα. Θα τα αναλύσουμε όσο μπορούμε σε αυτή την σελίδα πάντα με την πολύτιμη βοήθεια του δασκάλου `Ιττεν.

 

Το κίτρινο χρώμα λάμπει περισσότερο πάνω στην αντίθεση του μαύρου ενώ χάνει την λάμψη του δίπλα στο λευκό χρώμα

Το κίτρινο χρώμα λάμπει πιο πολύ μέσα στο μωβ,το συμπληρωματικό του παρά στο πράσινο που το αποχρωματίζει.

Παρατηρήστε πως "λάμπουν" τα χρώματα μέσα στα συμπληρωματικά τους και πόσο θαμπά είναι μέσα στα χρώματα χωρίς χαρακτήρα.