Πως ζωγραφίζουμε μιά αγιογραφία - Πρώτο στάδιο

Φτιάξαμε, όπως είδαμε στο πρώτο άρθρο, το ξύλο που θα δεχτεί την αγιογραφία μας. Τώρα είμαστε έτοιμοι να αγιογραφίσουμε την εικόνα της επιλογής μας. Δοκιμάζοντας θα δούμε ότι δεν είναι και τόσο εύκολο, ούτε η επιλογή εικόνων ,ούτε η ζωγραφική τους.

Και τώρα; τι κάνουμε;Πρώτα απ όλα δεν τα παρατάμε.Όλα γίνονται με θέληση και μια μικρή αρχική βοήθεια.

Βρίσκουμε λοιπόν την εικόνα.(θα βάλω μια εικόνα εδώ να την έχουμε σαν παράδειγμα)

Επέλεξα την Αγία Βερονίκη που έχει και τι ιερόν μαντήλιον με την ει΄κονα του Ιησού αποτυπωμένη πάνω του.

Κοιτάξτε την εικόνα και αν είναι σε χαρτί βγάλτε την μια φωτοτυπία, μία έγχρωμη και μία ασπρόμαυρη. Την ασπρόμαυρη την τετραγωνίζεται με τετραγωνάκια του ενός πόντου ή και μικρότερα αν το ξύλο σας είναι μικρό.Το καλύτερο θα ήταν να ζητήσετε απ τον άνθρωπο που θα σας βγάλει την φωτοτυπία να σας την βγάλει στις διαστάσεις του ξύλου σας για να μην έχετε μετά πρόβλημα.

Τετραγωνίζετε λοιπόν και την ασπρόμαυρη φωτο τυπία σας και το χαρτί σας που είναι στις ιδιες διαστάσεις με την φωτοτυπία. Δεν τετραγωνίζετε το ξύλο σας που τόσο κόπο κάνατε να το φτιάξετε. Αυτό πρέπει να μείνει κάθαρο.

Στο τεραγωνισμένο χαρτί σας μεταφέρετε σιγά σιγά την εικόνα,γραμμή γραμμή Κάπου στην σελίδα έχω ένα βιντεο πως τετραγωνίζουμε εμείς τις εικόνες μας, όχι απαραίτητα αγιογραφίες, όλες τις εικόνες ακόμα και φωτογραφίες που θέλουμε να φτιάξουμε. Βρείτε το ,θα σας φανεί πολύ χρήσιμο.

Σιγά σιγά το σχέδιο της εικόνας μας αρχίζει να φαίνεται, να παίρνει σάρκα και όστα! Μόλις τελειώσει και είστε ευχαριστημένοι απ την αντιγραφή σας αφού το συνκρίνετε  με το πρωτότυπο παίρνεται ένα ψιλόχαρτο ή καλύτερα ένα ριζόχαρτο και το ξεπατικών ετε απ την ζωγραφισμένη εικόνα σας στο ριζόχαρτο.

Θα μου πείτε γιατί να μην το κάνω απ ευθείας απ το πρωτότυπο;  Απαντώ αμέσως! Ετσι ποτέ δεν θα μάθετε να ζωγραφίζετε εικόνες Η αντιγραφή με τα τετράγωνα είναι ένας τρόπος να εξασκησετε το μάτι και το χέρι σας στις γραμμές και τις φόρμες των εικόνων.

Μόλις κάνετε την μεταφορά στης εικόνας στο ριζόχαρτο το γυρίσετε ανάποδα και περνάτε με  ένα μπαμπακάκι λίγο χοντροκόκκινο χρώμα σε σκόνη απ τις σκόνες αγιογραφίας που έχετε ήδη . Άλλοι βάζουν καφέ Κύπρου και άλλα χρώματα.

Το απλώνετε καλά καλά να μην έχει κομπαλάκια από χρώμα πάνω του, το φυσάτε και το τοποθετείτε πάνω στο προπαρασκευασμένο ξύλο σας. Αυτό δουλε΄θει σαν γκαρπονόχαρτο  αλλά χωρις το μελάνι του γκαρμπον. εδώ αν γίνει ένα λαθάκι στην μεταφορά της ζωγραφικής και περάσετε χρώμα απο πάνω δεν θα φαινεται ενώ στο μελάνι του γκαρπόν θα φαίνεται.

Και να που έγινε η μεταφορά. ξεκουραστείτε λιγάκι, μην βιάζεστε ποτέ με την αγιογραφία,και αύριο μέρα είναι.

Την επόμενη φορά θα πούμε τα χρώματα της αγιογραφίας και το χρύσωμα.

Νάστε καλά πάντα όπου κι αν είστε.

 

Δείγμα τετραγωνισμού είκόνας από φίλο της σελίδας προτεινόμενη το 2003. Νασαι καλά Αντώνη.