Πως χρυσώνουμε μιά εικόνα

Δύσκολη δουλειά μελλοντικοί και εν ενεργεία αγιογράφοι, όμολογώ! Όταν έχετε πιά αντιγράψει το σχέδιο της εικόνας,όπως είπαμε στο πρώτο στάδιο και έχει στεγνώσει το στοκάρισμα και το γιαλοχάρτισμα και όλα είναι έτοιμα  αρχίζουμε το χρύσωμα της είκόνας μας. Μιλάμε πάντα γιά φορητή εικόνα. Υπάρχουν δύο είδη χρυσού για το χρύσωμα.Ο ιμιτασιόν χρυσός και ο καθαρός. Ο πρώτος είναι σε πολύ λεπτά φύλλα και ο δεύτερος κολλημένος σε χαρτάκια.Ο ιμιτασιόν  για εμένα δουλεύεται πιό δύσκολα. Πρώτα φτιάχνουμε την γομαλάκα μας με το οινόπνευμα. Βάζουμε σε ένα βαζάκι καθαρό με πώμα που να κλείνει ερμητικά το οινόπνευμα και την γομαλάκα σε αναλογίες ένα κουταλάκι γομαλάκα δύο με δυόμιση κουταλάκια οινόπνευμα. Κλείνουμε καλά το πώμα και το αναταράζουμε να διαλυθεί και να γίνει ένα γομαλάκα και οινόπνευμα.

Το αφήνουμε καμμιά νύχτα να κατακαθίσουν οι στεραιές ουσίες της γομαλάκας και το σουρώνουμε με ένα πανί με μικρούς πόρους.

Από αυτό θα πάρουμε με ένα καθαρό πινέλο με μαλακή τρίχα και θα περάσουμε την εικόνα μας προσέχοντας να μην περάσουμε αυτό το μείγμα , πάνω απο το σχέδιο μας παρά μόνο στά μέρη που δεν θα ζωγραφίσουμε γιατί αν περάσουμε και πάνω απ το περίγραμμα της εικόνας, θα κολλήσει το χρυσό και δεν θα μπορείτε μετά να ζωγραφίσετε επάνω.

Περνάμε αρκετά λεπτά στρώματα μέχρι να γίνει το άσπρο ξύλο μας σαν μέλι στο χρώμα.Μετά το αφήνουμε να στεγνώσει καλά.

Μετά βάζουμε πάνω από αυτό το μιξιόν με ένα μπαμπακάκι και το απλώνουμε με απαλές κινήσεις.Αν το μιξιόν μας δεν απλώνεται καλά βάλτε καλού κακού λίγο νέφτι στο μπαμπακάκι σας. Με κυκλικές κινήσεις απλώνουμε το μιξιόν σε όλη την επιφάνεια εκτός απ το σχέδιό μας.

Μετά με το μαλακό πινελάκι μας στρώνουμε με κάθετες και όριζόντιες κινήσεις .

Μιά σημείωση.Όταν πάτε σε κατάστημα ειδών ζωγραφικής και αγιογραφίας και ζητήσετε μιξιόν θα σας ρωτήσουν πόσων ωρών μιξιόν θέλετε;

Για εμένα το 12άωρο μιξιόν είναι που προτιμώ γιατί υπάρχουν και τα τρίωρα αλλά αυτό είναι και δικό σας θέμα.

Αφήνουμε περίπου 9 με 12 ώρες, ανάλογα και με τον καιρό, να στεγνώσει.Μετά είμαστε έτοιμοι για το χρύσωμα.

Όταν χρυσώνετε να έχετε κλειστά τα παράθυρα να μήν γίνεται το παραμικρό ρεύμα γιατί ο χρυσός είναι πολύ ευαίσθητος και εύκολα διπλώνεται. Ένα ένα κομμάτι χρυσού το αφήνουμε απαλά πάνω στο ξύλο.Μην σας νοιάζει αν καλύπτει το σχέδιο σας. Αφού δεν περάσατε μιξιόν δεν θα κολλήσει πάνω.Μετά με ένα βαμβάκι φεύγει χωρίς πρόβλημα.

Όταν τελειώσουμε με ένα βαμβακάκι κυκλικά περνάμε όλη την εικόνα για να στρώσει ο χρύσος και να γιαλίσει.

Καλή επιτυχία,εύχομαι,στην προσπάθειά σας

 

Αυτό είναι το μιξιόν των 12 ωρών

Γομαλάκα σε κυβίδια.Υπάρχει και σε κόκκους.

ένα απ τα χρώματα αγιογραφίας το χοντροκόκκινο