Η ταυτόχρονη αντίδραση πέμπτη αντίδραση
Τι εννοούμε όταν λέμε ταυτόχρονη αντίδραση; Εννοούμε ότι, κάθε χρώμα γεννά ταυτόχρονα το συμπληρωματικό του.
Ο Γκαίτε έλεγε: Η ταυτόχρονη αντίθεση κάνει το χρώμα κατάλληλο για αισθητική χρήση.
Το χρώμα δίνει μια άυλη εντύπωση. Η φράση "η πραγματικότητα ενός χρώματος δεν είναι πάντα ταυτόσημη με το αποτέλεσμά του" ισχύει πλήρως έδω.
Κάντε ένα πείραμα για την πλήρη κατανόηση των γεγραμμένων.
Ζωγραφίζουμε πάνω σε μιά μεγάλη, έντονα χρωματισμένη επιφάνεια, ένα μικρό μαύρο τετράγωνο.Τοποθετούμε επάνω του ένα διαφανές ασπρο χαρτί πχ ριζόχαρτο.
Αν η έντονα χρωματισμένη επιφάνεια είναι κόκκινη, το μαύρο τετράγωνο φαίνεται πρασινωπό. Αν είναι πράσινη φαίνεται κοκκινωπό.
Αν είναι βιολέ το μαύρο τετράγωνο φαίνεται κιτρινωπό.
Όπως βλέπετε, κάθε χρώμα γεννά το αντίθετό του.
Επειδή το ταυτόχρονα γεννημένο χρώμα δεν υπάρχει πραγματικά, αλλά παράγεται μέσα στο μάτι μας, μας προκαλεί μια αίσθηση ερεθισμού και ζωηρής δόνησης με σταθερά μεταβλητή αίσθηση. Το δεδομένο βασικό χρώμα, αν το παρατηρήσουμε επι μακρόν χρόνο, μοιάζει να μειώνεται κατά την πυκνότητά του, το μάτι κουράζεται και η εντύπωση του γεννημένου χρώματος δυναμώνει.
Το ταυτόχρονο αποτέλεσμα δεν παράγεται μόνο ανάμεσα σε ένα γκρίζο και ένα καθαρού χρώματος.
Παράγεται επίσης και μεταξύ δύο καθαρών χρωμάτων που δεν είναι ακριβώς συμπληρωματικά.Κάθε ένα απ τα δύο χρώματα επιχειρεί να σπρώξει το άλλο προς την πλευρά του συμπληρωματικού του και έτσι χάνουν και τα δύο τον πραγματικό τους χαρακτήρα και ακτινοβολούν νέα χρώματα.Τα χρώματα εκεί φαίνεται να είναι στην υψηλότερη κατάσταση δυναμικής διέγερσης.
στον διπλανό πίνακα έχω βάλει χρώματα τυχαία το ένα δίπλα στο άλλο.
Παρατηρείστε τις αντιδράσεις τους μεταξύ τους αλλά και συνολικά.
Δείτε ποιό σχήμα σας ΄χτυπάει¨ άσχημα στο μάτι ή ποιό σας αρέσει.