December 2012

Ψηφιδωτό ονομάζεται το σύνολο από πολύχρωμα πετραδάκια (ψηφίδες), τα οποία τοποθετούνται το ένα δίπλα στο άλλο και στερεώνονται με κάποιο συγκολλητικό υλικό σε κατάλληλα διαμορφωμένο υπόστρωμα δημιουργώντας περίτεχνα διακοσμημένες επιφάνειες. Η τέχνη του ψηφιδωτού προέκυψε από το στρώσιμο των δαπέδων με φυσικά βότσαλα.  Τα παλαιότερα σωζόμενα ψηφιδωτά εντοπίζονται στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και ιδιαίτερα στη Μικρά Ασία και χρονολογούνται στον 8ο π.Χ. αιώνα.  Ήδη στη μινωική Κρήτη εφαρμοζόταν με πολλή επιτυχία για τη διακόσμηση δαπέδων και τοίχων. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως ωραιότατα δείγματα αυτής της τέχνης που γνώρισε ιδιαίτερη άνθηση στους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους  (3oς αι. π.Χ. – 4oς αι. μ.Χ.). Από τον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, η τεχνική των ψηφιδωτών μεταλαμπαδεύτηκε στη Ρώμη τον 1ο π.Χ. αι. και από εκεί σε ολόκληρη τη  Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Οι Ρωμαίοι ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν ψηφιδωτά σε επιτοίχιες εφαρμογές στα τεχνητά σπήλαια που αφιέρωναν στις Μούσες (Μωσαϊκό). 

Πως αντιγράφουμε με ακρίβεια πίνακες και φωτογραφίες.

Αν σας αρέσει ένας πίνακας ή μιαφωτογραφία που τραβήξατε αλλά την βρίσκεται πολύ δύσκολη να ζωγραφιστεί γιατί υπάρχουν πολλά ή δύσκολα θέματα προοπτικά ή  σας φαίνεται αδύνατον να ζωγραφιστεί αλλάξτε γνώμη. Υπάρχει μια αλλάνθαστη μέθοδος που χρησιμοποιούν όλοι οι ζωγράφοι εδώ και αιώνες και αυτή η μέθοδος είναι ο τετραγωνισμός της εικόνας σε  πολύ μικρά τετράγωνα και με αυτό σαν οδηγό μπορούμε να την αντιγράψουμε επακριβώς σε πολύ μεγάλη ευκαίρια.

Στη γλυπτική, με πρώτη ύλη τον πηλό, αφαιρούμε πηλό από μέρη του γλυπτού πρίν στεγνώσει. Αυτό το κάνουμε γιατί αν είναι σε σημεία ποιό πολύς ο πηλός θα στεγνώσει ποιό αργά από άλλα σημεία του γλυπτού μας και κινδυνεύει να μας σπάσει.Το να αφαιρέσουμε πηλό δεν είναι δύσκολο αλλά δεν είναι και εύκολο. Απλά χρειάζεται να βρούμε τον καλύτερο τρόπο για να στεγνώσει το γλυπτό μας με ασφάλεια και όσο τω δυνατώ ποιό ομοιόμορφα.

 

Αφιερωμένο στα παιδιά και σε όσους αισθάνονται παιδιά και πιστεύουν στον  Αι Βασίλη

Τραγούδια που θα σας αναζωογονήσουν και θα σας κάνουν να αισθανθείτε καλύτερα

Χρόνια πολλά

Η Αυγούστα Άντα Κίνγκ, Κόμησσα του Λάβλεϊς (πατρικό Αυγούστα Άντα Μπάιρον) είναι γνωστή για το έργο που άφησε σχετικά με την Αναλυτική Μηχανή του Τσαρλς Μπάμπατζ. Η συνεισφορά της αυτή θεωρείται σήμερα από τους ιστορικούς ως το πρώτο πρόγραμμα για υπολογιστή.

Η Άντα γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 10 Δεκεμβρίου 1815, ως μοναδικό νόμιμο τέκνο του Λόρδου Βύρωνα (Τζορτζ Γκόρντον Μπάιρον, George Gordon Baron of Byron) και της συζύγου του Άννας Ισαβέλλας (Αναμπέλα) Μίλμπανκ (Anne Isabelle Milbanke). Το ζευγάρι χώρισε τον Ιανουάριο του 1816 επειδή η Αναμπέλα δεν άντεχε πλέον τις απότομες αλλαγές διάθεσης του συζύγου της. Αμέσως μετά την έκδοση του διαζυγίου (Απρίλιος 1816), ο Λόρδος Μπάιρον έφυγε οριστικά από την Αγγλία, όπου ποτέ δεν επέστρεψε, αφού πέθανε στην Ελλάδα (Μεσολόγγι) τον Απρίλιο του 1824, όταν η Άντα ήταν οκτώ ετών.